Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (In)acțiunile autorităților de la Chișinău…

(In)acțiunile autorităților de la Chișinău privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul semestrial – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Raportul include constatările cu privire la situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, pentru perioada iulie – decembrie 2018. Potrivit raportului, Federația Rusă continuă să joace rolul decisiv în consolidarea regimului de facto de la Tiraspol prin suport economic, social, politic și militar, oferit generos și necondiționat, contrar normelor de drept internațional.

Raportul relevă faptul că problematica drepturilor omului în regiunea transnistreană nu a fost pe agenda discuțiilor publice în activitatea Președinției, iar în cea a Parlamentului, a fost abordată doar în câteva rânduri. Ceva mai dinamică a fost activitatea Guvernului în domeniu.

În raport se menţionează ca în această perioadă grupurile de lucru ale Chișinăului și Tiraspolului s-au întâlnit de peste 30 de ori, pe diferite probleme. Au fost discutate subiecte privind situația persoanelor cu dizabilități, situația dreptului la educație și documentarea populației din stânga Nistrului.Totodată una dintre cele mai grave probleme ale regiunii transnistrene continuă a fi prezența militară a trupelor ruse.

Experții aduc probe ale suportului necondiționat al Federației Ruse pentru administrația secesionistă. Spre exemplu, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) continuă să promoveze și să implice populația din regiune în activități cu caracter militar. GOTR pe lângă exercițiile militare comune cu reprezentanții așa numitei armate din regiune, au deschis primele „tabere militar-patriotice” pentru copiii care vor studia discipline militare.

Astfel, GOTR își depășește limitele competențelor statutare asumate de a asigura paza unor obiective militare și de fapt promovează militarismul în regiune. Raportul evidențiază și alte elemente ale controlului absolut asupra administrației secesioniste, precum și lipsa de reacție adecvată din partea autorităților Republicii Moldova față de aceste elemente.

Soluțiile propuse în vederea realizării protocolului cu privire la funcționarea instituțiilor cu predare în limba română, de asemenea nu sunt de natură să asigure realizarea pe deplin a dreptului la educație în regiunea transnistreană.

Un exemplu elocvent constituie acțiunile de intimidare a miliției transnistrene, care înainte de începerea anului școlar 2018-2019 iarăși au avertizat administrațiile școlilor moldovenești să renunțe la simbolurile Statului RM în timpul festivităților de deschidere a anului școlar:

– La gimnaziul din s. Roghi, r-nul Dubăsari au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. Unul dintre aceștia s-a apropiat de directoare și a prevenit-o să nu intoneze imnul de stat și să nu arboreze drapelul țării.

– La Gimnaziul Corjova, r-nul Dubăsari au fost observați cca. 15 milițieni care supravegheau evenimentul.

– La Liceul Teoretic ”Evrika” din or. Râbnița, au fost prezenți reprezentanți ai structurilor locale.

Examinarea situației drepturilor omului de către organele internaționale

În această perioadă, CtEDO a pronunțat 5 hotărâri și a comunicat cel puțin 3 cereri în cauzele în care s-a invocat violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Comisia de la Veneția a adoptat la 22.10.2018 un aviz în privința Legii cu privire la prevenirea și combaterea terorismului.

La 10 august 2018, Comitetul ONU Împotriva Torturii a solicitat Federației Ruse ca prin intermediul negocierilor în formatul 5 + 2 să încurajeze adoptarea unor măsuri eficiente de prevenire și combatere a torturii și a altor rele tratamente, ținând cont de vacuumul legal care s-a creat în regiunea transnistreană.

La 11 iulie 2018, Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii în una civilă cu mandat internațional.

La 5 decembrie 2018, 89 de organizații printre care și Asociația Promo-LEX au subsemnat apelul către Consiliul Afacerilor Externe al UE în vederea susținerii adoptării „Legii Magnitsky” la nivelul Uniunii Europene pentru a combate gravele violări ale drepturilor omului.

Promo-LEX: Lista persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană