Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În ziua când Maia Sandu…

În ziua când Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova: Partidul „Șor” anunță organizarea unui protest

Declarațiile președintei Maia Sandu din cadrul briefing-ulului de presă din 13 februarie, conform cărora „Parlamentul R. Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării“ au generat un val de reacții din partea partidelor de pe stânga eșichierului politic.

La scurt timp de la declarațiile președintei țării, vicepreședinta, Partidului „ȘOR”, Marina Tauber a venit cu un îndemn către partidele politice de opoziție să susțină Mișcarea Pentru Popor și să iasă duminică, 19 februarie, la un miting de protest pentru a „obliga Guvernul să achite facturile populației pentru lunile de iarnă”.

„Vă îndemnăm să veniți, duminică, să fiți alături de popor, ca să susțineți inițiativa noastră. Este o inițiativă necesară pentru toți cetățenii. (…) În spatele nostru este doar poporul R. Moldova și interesele țării noastre și sperăm ca toate partidele pe care le-am numit o să ni se alăture în fața Parlamentului. Veniți de dragul poporului și în numele intereselor cetățenilor”, a subliniat Marina Tauber.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) îndeamnă guvernarea să facă publice „planurile Federației Ruse” și „condamnă intențiile președintei de extindere a puterilor SIS și a Procuraturii Generale”.

„BCC condamnă categoric declarația iresponsabilă a președintelui Maia Sandu făcută în cadrul unui briefing din 13 februarie 2023 conform căreia Federația Rusă se pregătește să răstoarne ordinea și destabilizarea statului în Moldova cu utilizarea „sabotorilor instruiți militari”. Dacă SIB are dovezi despre planuri similare ale Federației Ruse, acestea trebuie prezentate publicului. Altfel, astfel de declarații sunt o provocare menită să atragă Moldova într-un conflict militar, să creeze isterie în societate, să intimideze opoziția și să sporească represiunea politică împotriva tuturor celor care nu sunt de acord în țară.

Declarațiile nedovedite ale Maii Sandu creează oportunități de a suprima forțele de opoziție nepotrivite guvernului, inclusiv proteste”, se arată în declarația celor de PSRM.

În același context, Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei a declarat pe pagina sa de Facebook că „luptând pentru a se menține la putere, Maia Sandu transformă R. Moldova în stat polițienesc”.

Șefa statului a declarat luni, 13 februarie, că siguranța cetățenilor și securitatea țării reprezintă principala prioritate a autorităților și că acestea vor face în continuare tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja statul, cetățenii, pacea și ordinea publică.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat Maia Sandu.

„Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional. Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul. Să credem în R. Moldova!”, a conchis președinta.