Principală  —  IMPORTANTE   —   În raioanele Ungheni, Nisporeni și…

În raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași vor fi implementate, cu suportul BERD, proiecte de management al deșeurilor solide

Sursa foto: ZdG

R. Moldova va beneficia de un grant din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 5,6 milioane de euro, destinat realizării proiectelor de management al deşeurilor solide. Legislativul a adoptat, în cadrul ședinței de vineri, 26 mai, proiectul de ratificare a Acordului de Grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în R. Moldova”.

Proiectul, implementat cu suportul BERD, are drept obiectiv „construcția infrastructurii de management al deșeurilor solide în R. Moldova”. Astfel, se prevede a fi finanțată procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transportarea, sortarea, reciclarea și compostarea deșeurilor pentru raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Beneficiari ai proiectului vor fi aproximativ 185 mii de persoane.

Proiectul va fi implementat prin intermediul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului. Totodată, urmează a fi creat un comitet de coordonare pentru supravegherea/monitorizarea implementării proiectului, format din reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministrului Finanțelor, Cancelariei de Stat, BEI, BERD și alții. Durata de implementare a proiectului este planificată pentru perioada anilor 2023-2027.

Acordul de grant dintre R. Moldova și BERD privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementul deșeurilor solide a fost semnat la Chișinău pe data de 30 martie 2023.