Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În R. Moldova a fost…

În R. Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă din ultimii trei ani. Recomandările ANSP

Foto: wall-street.ro

În R. Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă din ultimii trei ani, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Cazul de rujeolă a fost confirmat la o persoană cu vârsta de 43 ani, din municipiul Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării. Ultimul caz de rujeolă, potrivit ANSP, a fost înregistrat în R. Moldova pe 25 martie 2020.

„Boala a început acut cu prezența simptomelor de oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de febra 38,40C, dureri la deglutiție, tuse uscată, iar apoi au apărut erupțiile cutanate pe față, cu extinderea ulterioară pe trunchi și membre. Persoana s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată”, anunță ANSP.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Potrivit ANSP, boala se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, și în a 3-4 zi de boală se asociază cu un exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care primar apare în regiunea feței și gâtului, și apoi se extinde pe tot corpul.

„Copiii nevaccinați prezintă un risc foarte mare de a se îmbolnăvi și dezvolta complicații, cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia, meningita”, mai anunță ANSP.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în R. Moldova este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de 95%. Datele statistice arată că la vârsta de 1 an, aceasta este 84,2%; la 7 ani – de 92,6%; la vârsta de 15 ani este de 93,6%.

„În ultima perioadă, autoritățile din sănătate au întreprins mai multe acțiuni întru creșterea vigilenței lucrătorilor medicali în scopul depistării precoce și informării despre orice caz suspect la rujeolă pentru a întreprinde măsuri de izolare și limitare a răspândirii infecției.

Au fost petrecute și acțiuni în cadrul unor campanii de intensificare a procesului de vaccinare la nivel național în scopul creșterii și promovării vaccinării copiilor contra rujeolei, atât din grupurile țintă, dar și cei care, din diferite motive, nu sunt încă vaccinați până la moment”, au declarat specialiștii din cadrul ANSP.

În acest context, specialiștii încurajează toți părinții să verifice dacă copiii au fost vaccinați împotriva rujeolei conform calendarului de vaccinare la medicul de familie, iar dacă nu – să-și vaccineze copiii nevaccinați cât mai curând posibil.

„Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii contra rujeolei, deoarece tratament specific acestei infecții nu există. Vaccinul împotriva rujeolei este foarte sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii”, mai anunță ANSP.

Sursa foto: ANSP