Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova a fost…

În R. Moldova a fost depistată tulpina Omicron

Foto: Profimedia Images

În R. Moldova a fost depistată noua tulpină a coronavirusului, Omicron. Din 16 probe prelevate, toate 16 au fost testate pozitiv cu această tulpină. Informația a fost furnizată de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, marți, 11 ianuarie.

„16 probe au fost preselectate pentru a fi secvențiate. Respectiv, toate aceste probe preselectate au fost secvențiate și a fost depistată varianta Omicron. Prin urmare, în rezultatul secvențierii s-a demonstrat că practic 10% din probe care au fost pozitive, pasibile de examinare, au arătat că este varianta Omicron, ceea ce indică, că și în populație ar fi cam aceeași repartizare procentuală.

Caracteristica cazurilor: 11 bărbați și 5 femei.
Distribuția geografică: 12 persoane sunt în Chișinău, 2 persoane – Durlești, 1 – regiunea transnistreană, 1 – raionul Strășeni. ”, a declarat Nicolae Jelamschi.

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi în Hong Kong în luna noiembrie, s-a răspândit de atunci în lumea întreagă.

A apărut o nouă versiune a variantei „Omicron”

Oamenii de știință au identificat o nouă versiune a variantei Omicron, pe care au denumit-o drept „invizibilă”, pentru că nu poate fi detectată prin testele RT-PCR pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume.

Varianta ascunsă descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard Omicron. Însă aceștia subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului SARS-CoV-2 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

Cum a fost descoperită varianta „Omicron”

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au descoperit câteva caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus. În esență, lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, iar oamenii de știință și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat.

La doar câteva zile mai târziu, același fenomen a fost raportat la Departamentul de Patologie Moleculară al celor de la Lancet din Johannesburg. Dr. Allison Glass, patolog în cadrul instituției, a spus că descoperirea a coincis cu o creștere a cazurilor testate pozitiv cu Covid-19 în anumite părți ale Africii de Sud.

În provincia Gauteng, care include orașul Johannesburg, mai puțin de 1% dintre oameni au fost testați pozitiv la începutul lunii noiembrie. Însă numărul cazurilor a ajuns la un procent de 6% în decurs de doar două săptămâni și la 16% până miercuri, pe 1 decembrie, la aproximativ o lună distanță de la depistarea Omicron. 

„Descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că suntem în fața unei noi creșteri a cazurilor”, a declarat doctorița Glass. 

Știrea se actualizează.