Principală  —  IMPORTANTE   —   În condițiile în care se…

În condițiile în care se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19, Ministerul Sănătății anunță că va extinde numărul de paturi în terapie intensivă

Imagine-simbol

În condițiile în care se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 și a unui număr tot mai mare de persoane care necesită spitalizare, Ministerul Sănătății (MS) anunță că va extinde numărul de paturi și numărul de locuri în terapie intensivă, inclusiv din contul secțiilor non-COVID-19.

„Ritmul actual de cazuri noi și de cazuri grave impune o adaptare continuă a resurselor disponibile în cadrul sistemului de sănătate. Pentru a asigura că pacienții care dezvoltă forme severe ale COVID-19 au parte de îngrijiri, va fi extins numărul de paturi și numărul de locuri în terapie intensivă, inclusiv din contul secțiilor non-COVID-19”, se arată într-o notă informativă a ministerului.

Potrivit autorităților din sănătate, aceste acțiuni nu vor limita accesul la servicii pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală, inclusiv intervenții chirurgicale.

„Ministerul Sănătății depune eforturi consolidate, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de asistență medicală atunci când au nevoie. În perioada stării de urgență în sănătate publică, sistemul medical funcționează la capacitate maximă, iar lucrătorii medicali muncesc până la epuizare pentru a stopa pandemia. În acest context, facem apel către oameni să contribuie fiecare la procesul de îmbunătățire a situației epidemiologice. O persoană vaccinată împotriva COVID-19 e un pas sigur spre o viață mai bună și sănătoasă”, se mai arată în nota informativă a MS.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată, în continuare, în municipiul Chișinău – 35%, raionul Soroca – 27%, raionul Dubăsari – 25%, raionul Orhei -24%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală din țară se atestă în raioanele Leova, Sîngerei și UTA Găgăuzia, potrivit autorităților din sănătate, care menționează că o rată mică de acoperire vaccinală este atestată și în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 ani. Detalii aici.

În urma analizei indicatorilor epidemiologici relativi pentru perioada 4-10 octombrie, a fost stabilită alerta de „cod roșu” pentru următoarele regiuni: mun. Bălți (538 cazuri la 100 mii de populație), teritoriile administrative din stânga Nistrului (453 cazuri la 100 mii), mun. Chișinău (362 cazuri la 100 mii), r. Sîngerei (295 cazuri la 100 mii) Basarabeasca (269 cazuri la 100 mii), Glodeni (261 cazuri la 100 mii populație), și Anenii Noi (256 cazuri la 100 mii).