În ce situații șoferii pot traversa vama fără a sta la coadă

În perioada estivală, numărul de traversări a frontierei este mai mare, motiv pentru care oamenii sunt nevoiţi să petreacă ore în șir în vamă. Pe teritoriul R. Moldova există excepții când șoferii sunt scutiți de cozi la efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

Solicitată de Ziarul de Gardă, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că pot fi supuse controlului fără rând următoarele categorii de persoane:

 • minorii până la trei ani și persoanele care îi însoțesc;
 • posesorii pașapoartelor diplomatice;
 • persoanele traumatizate sau bolnave care necesită asistență medicală urgentă, persoanele care le însoțesc, inclusiv lucrătorii medicali;
 • delegațiile oficiale de stat sau departamentele, grupele organizate de copii și turiști, dacă Poliția este informată cu 24 de ore înainte de sosirea acestora;
 • pietonii, cu excepția celor de la punctele de trecere portuare și aeroportuare, dacă în tratatele internaționale nu este prevăzut altfel;
 • persoanele care trec frontiera de stat cu autobuze de rută internațională;
 • automobilele de asistență medicală urgentă;
 • automobilele care transportă animale sau persoane care trec frontiera de stat cu bicicleta;
 • persoanele care transportă mărfuri perisabile și alte bunuri care necesită transportare în regim de urgență (lista bunurilor este stabilită de Guvern);
 • persoanele care participă la operațiuni de salvare sau căutare;
 • alte persoane în cazurile stailite de tratatele internaționale la care R. Moldova este parte.

Soluția propusă pentru degajarea circulației prin PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe

Reprezentanții celor patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina s-au întâlnit la 13 august 2018 pentru a indentifica o soluție de degajare a circulației transfrontaliere în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, unde în perioada estivală există problema formării rândurilor.

Grupul de lucru a propus ca microbuzele și autocarele să fie redirecționate către punctul de trecere Tudora-Starokazacie, iar prin punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe să se autorizeze doar trecerea autoturismelor. Propunerea urmează a fi promovată la un nivel mai înalt și în timpul apropiat să se implementeze, cel puțin temporar, până la revenirea activității în regim normal.

În zilele de week-end ale săptămânii trecute în PTF Tudora s-au înregistrat 17 860 traversări persoane, iar în PTF comun Palanca un număr de 10 231 traversări persoane. Dacă s-ar compara cu zilele obișnuite din săptămână se observă o majorare de circa 35 % în ambele puncte.

Citiți și:

Foto: facebook.com/ionita.veaceslav

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *