Principală  —  IMPORTANTE   —   În ce categorii de vulnerabilitate…

În ce categorii de vulnerabilitate energetică s-au încadrat cele mai multe gospodării casnice din R. Moldova. Detalii de la MMPS

Sursa foto: social.gov.md

Gospodăriile casnice care s-au înregistrat, până pe 25 noiembrie curent, în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică ” pentru a solicita compensații la energie, au putut să acceseze, începând cu 5 decembrie, informația privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei, în cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), cele mai multe gospodării s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate extremă, foarte ridicată și ridicată.

„Astfel, din cele 719 381 gospodării înregistrate în sistem până pe 25 noiembrie curent, 243 729 gospodării sau 33,9% au atribuită categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată, 232 746 gospodării sau 32,4% – categoria de vulnerabilitate energetică ridicată și la 105 055 gospodării sau 14,6%, categoria de vulnerabilitate energetică extremă.

De asemenea, în categoria de vulnerabilitate energetică medie se află 10,7% din gospodăriile înregistrate, în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută – 6,3%, în categoria de vulnerabilitate energetică primară – 1,8%, iar fără vulnerabilitate energetică sunt doar 0,4% din numărul total al gospodăriilor înregistrate pe platforma compensatii.gov.md.

Datele mai arată că 457 913 de gospodării s-au înregistrat pentru a primi doar compensații în factură, 261 468 de gospodării s-au înregistrat pentru a primi și plata monetară de 800 de lei/lunar, iar 86 404 de gospodării vor beneficia și de plată monetară și de compensații în factură. Majoritatea beneficiarilor de compensație în factură sunt în categoria de vulnerabilitate energetică ridicată și foarte ridicată, iar a celor care vor primi plata monetară lunară sunt în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și extremă”, se spune în comunicatul instituției.

În total, 91,5% din toate gospodăriile casnice care s-au înregistrat în sistemul informațional până pe 25 noiembrie curent, se încadrează în categoriile de vulnerabilitate energetică extremă – medie.

Potrivit MMPS, platforma compensatii.gov.md este deschisă pentru înregistrare și cetățenii pot depune în continuare cereri pentru solicitarea compensațiilor la energie, până pe data de 25 a fiecărei luni din perioada rece a anului (noiembrie 2023-martie 2024). Compensațiile vor fi acordate începând cu luna în care a fost depusă cererea. În acest sezon rece, vor beneficia de compensații doar gospodăriile care se înregistrează în sistemul informațional.