Principală  —  IMPORTANTE   —   În căutarea pacienților vindecați de…

În căutarea pacienților vindecați de Covid-19 și externați din spitalele din R. Moldova. Au învins coronavirusul, dar nu și frica de discriminare: „Mămica se simte bine”

Pacientul nr. 1 din R. Moldova s-a vindecat de Covid-19, iar luni, 23 martie, a devenit al doilea pacient tratat și externat din instituțiile medicale din țară. De vineri, 7 martie, ziua în care a fost înregistrat primul caz de infecție cu noul coronavirus, autoritățile anunță că până în acest moment, în R. Moldova, au fost tratați și externați doi pacienți, din cei 125 testați pozitiv pentru coronavirusul de tip nou.

După mai multe cercetări, Ziarul de Garda a aflat cine sunt cei doi pacienți care, potrivit autorităților, au fost tratați de Covid-19, iar ulterior externați din spital. Învingătoarele în lupta cu noul coronavirus sunt două femei, care acum se află acasă, alături de familiile lor.

Echipa ZdG a reușit să discute cu familiile pacientelor tratate de Covid-19, însă din cauza presiunilor sociale și lipsa de empatie, oamenii nu-și doresc ca poveștile lor de învingători să fie făcute publice.

Două femei – primii doi pacienți tratați de Covid-19 în R. Moldova

Avem doi pacienți tratați de Covid-19 și deja externați. Ambele sunt femei. Ele au fost tratate de coronavirus, ambele fiind testate dublu înainte de externare. În afară de faptul că au fost infectate și tratate de coronavirusul de tip nou, femeile au și alte afecțiuni de sănătate”, ne-a comunicat directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, Sergiu Vasilița.

În ordine cronologică, pacienta nr.1 din R. Moldova, care este de fapt prima pacientă testată pozitiv pentru Covid-19, nu este și primul pacient tratat de acest virus, în R. Moldova.

Primul pacient tratat de Covid-19 este o femeie din Chișinău: „Ne-a spus mulțumesc la externare și a plecat acasă”

După mai multe confuzii apărute în vizorul opiniei publice, autoritățile ne-au comunicat că primul pacient tratat de Covid-19 și externat din instituțiile medicale este de fapt o femeie din Chișinău.

Potrivit autorităților din domeniul Sănătații, pacienta are 60 de ani și a fost internată timp de 9 zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală, iar pe 17 martie curent a primit diagnosticul „vindecată” de Covid-19 și a fost externată.

„Sigur că avem un pacient tratat aici la „Toma Ciorbă”. Nu este niciun bărbat din Florești, este vorba despre o femeie de 60 de ani din Chișinău. Doamna a fost testată dublu înainte de a fi externată. Ambele teste au ieșit negativ, adică demonstrau faptul că pacienta este vindecată”, ne-a comunicat directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”.

ZdG a luat legătură cu familia primei paciente tratată de Covid-19 în R. Moldova: „Se simte foarte bine

O rudă apropiată de-a primei paciente tratată de coronavirusul de tip nou, în R. Moldova, ne-a comunicat că femeia se află acum acasă, iar starea ei de sănătate este bună.

„Se simte foarte bine. Atitudinea medicilor a fost pe măsură, binevoitoare… ei sunt cei care, în fond, riscă cel mai mult. Tot respectul pentru medici, pentru că și pentru ei, la fel ca și pentru noi, este ceva nou acest virus cu care se confruntă și tratează asimptotic fiecare pacient. Conteaza rezultatul final… Și noi suntem bine. Va rămâne acasa și va respecta în continuare măsurile de protecție impuse de regimul de carantină din țară”, atât a putut să ne comunice o rudă apropiată de familie a primei paciente tratată de Covid-19, în R. Moldova.

Astfel, potrivit rudelor, starea de sănătate a primei paciente care s-a vindecat de Covid-19 este bună, iar femeia va rămâne, în continuare, în carantină la domiciliu.

Prima pacientă testată pozitiv cu Covid-19 în R. Moldova – a doua pacientă care învinge coronavirusul

Sâmbătă, 7 martie curent, pacienta – o femeie de 48 de ani a revenit din Italia, cu cursa Milano-Chişinău, iar pentru că la aterizarea pe aeroportul de la noi femeia a început să se simtă rău, la scurt timp a fost preluată cu o ambulanță și transportată la spital.

După câteva ore, tot în aceeași zi, pe 7 martie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunţă despre primul caz confirmat de infectare cu coronavirus de tip nou în Republica Moldova.

Testul femeii de 48 de ani pentru coronavirusul de tip nou iese pozitiv, iar pacienta este internată în spital pentru tratament.


Pacienta este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune. Persoana a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală, transportată la instituția medicală, informau atunci autoritățile de la Chișinău.

Pacienta, blamată public după ce președintele R. Moldova, Igor Dodon, îi face public numele, iar premierul Ion Chicu o acuză de iresponsabilitate

La doar o zi după ce femeia este testată pozitiv pentru coronavirusul de tip nou și internată la IMSP Spitatul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pentru tratament, premierul R. Moldova, Ion Chicu, în cadrul Ședinței Comisiei Naționale extraordinară de sănătate publică din 8 martie o acuză public pe pacienta de 48 de ani de iresponsabilitate. Detalii aici

„MSMPS a informat despre apariția primului caz de coronavirus în R. Moldova. Testele efectuate au arătat prezența acestui virus la o doamnă care a venit pe 7 martie cu o rută din Italia, din Milano. Cetățenii R. Moldova pot reveni acasă, dar trebuie să dea dovadă de responsabilitate. În cazul de față a dat dovadă de iresponsabilitate totală. Persoana respectivă a pus sub pericol de sănătate mai multe persoane”, declara pe 8 martie, premierul moldovean Ion Chicu.

La o zi de la acuzațiile premierului Chicu, președintele R. Moldova, Igor Dodon, face public numele și familia primei paciente, infectată cu Covid-19, în cadrul unei conferințe de presă.

Ulterior, Dodon este acuzat că a încălcat grav dreptul la protecția datelor cu caracter personal, iar mai mulți deputați l-au acuzat pe Dodon de iresponsabilitate și chiar au depus o plângere la Procuratură în acest sens. Atunci, în replică, șeful statului a declarat că în R. Moldova ar fi peste 500 de persoane cu același nume și nu vede o problemă în faptul că a dezvăluit numele pacientei, întrucât aceasta nu poate fi indentificată.

Când a fost externată din spital pacienta nr. 1 din R. Moldova

În căutarea primului pacient vindecat de Covid-19 și externat din spital, despre care în primă fază se discuta că ar fi vorba despre un pacient din Florești, echipa ZdG a descoperit că unicul caz de infecție cu noul coronavirus înregistrat în toată această perioadă, în întregul raion Florești, este al unei femei de 48 de ani, revenită pe 7 martie dintr-un oraș din Italia.

„În tot Floreștiul, noi avem un singur caz de infecție cu Covid-19. Femeia respectivă nici nu a ajuns în Florești, nu a intrat în contact cu niciun locuitor din raionul Florești. Dumneaei s-a întors de la Milano, iar pe aeroport a fost preluată de medici și transportată direct la spital. Acesta este unicul caz înregistrat în tot raionul Florești, nu mai avem, de aici, din Florești, persoane testate pozitiv”, ne-a comunicat vicepreședintele raionul Florești.

Mai departe nu a fost complicat să înțelegem despre ce pacientă este vorba. Așa că, în cautarea primului pacient tratat de Covid-19, am găsit-o pe prima pacientă testată pozitiv și, respectiv, a doua pacientă care a învins coronavirusul și a fost externată din spital.

Despre faptul că femeia s-a vindecat de Covid-19 și că este al doilea pacient care urmează să fie externat din spital, autoritățile de la Chișinău au anunțat încă pe 18 martie. Detalii aici

Însă, despre faptul că femeia a fost deja externată, luni 23 martie, am aflat de la autoritățile din raionul Florești.

„Femeia este acasă de 2 zile, este cu șotul și fiul acasă. Stă în ogradă, am văzut-o, a fost externată și este acasă”, ne-a comunicat o sursă din conducerea localității din raionul Florești, care ne-a cerut să-i păstrăm anonimatul.

Ulterior, șeful Instituției medico-sanitară Publică – Centrul de Sănătate din localitatea unde pacienta este pusă la evidență spitalicească, ne-a confirmat faptul că unica pacientă infectată cu Covid-19 din Florești a fost tratată și externată. Medicul ne-a comunicat că pacienta de 48 de ani a fost tratată de coronavirus, însă, în continuare, primește tratament pentru alte afecțiuni de sănătate.

„A fost externată luni, 23 martie de la spitalul IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Fiul doamnei ne-a arătat toate peliculele, tot extrasul cu care a fost externată din staționar. I-am prescris medicamente anti-hepertensive compensate și medicamente pentru diabetul zaharat, pentru că persoana dată se află la noi la evidență cu diabet zaharat, tip 2, insulino-dependentă și cu hipertensiune arterială, gradul II. Dumneaei primește doar preparate tabletate. A fost externată luni, 23 martie, cu prescripțiile de continuare a tratamentului mai departe. Dumneaei a fost testată dublu la coronavirus și a fost negativă proba și a fost externată la domiciliu, pentru supravegherea în continuare”, ne-a comunicat medicul din raionul Florești, unde pacienta se află la evidență.

După discuțiile cu autoritățile locale și medicii din raionul Florești, care ne-au comunicat că pacienta de 48 de ani a fost tratată și deja externată, am luat legătura cu responsabilii de la Ministerul Sănătății pentru o ultimă confirmare.

„Da, femeia a fost externată pe 23 martie. A fost testată dublu pentru coronavirus și ambele teste au ieșit negative. A plecat acasa”, ne-a comunicat directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală.

După externare, pacienta nr.1 din R. Moldova râmâne în carantină la domiciliu pentru încă cel puțin 14 zile

Tot medicul din Florești ne-a comunicat că stare de sănătate a femeii este bună și că niciun membru al familiei ei nu prezintă simptome de infecție cu Covid-19.

„Pacienta se află în carantină pentru încă două săptămâni la domiciliu. La fel și rudele d-nei. Trăiește cu soțul. Soțul este bine, nu are simptome de rinoree sau tuse, febra sau altceva”, ne-a comunicat medicul din Florești.

Au învins coronavirusul, dar nu și frica de discriminare: „Mămica este bine, acum se odihnește”

ZdG a discutat cu fiul pacientei nr. 1 din R. Moldova, care ne-a comunicat scurt că femeia este acasă, iar starea ei de sănătate este relativ bună.

„Mamică este acasă, acum se simte mai bine, iar în aceste momente se odihnește, doarme. Lăsați dvs. un număr de contact, iar daca mama o să vrea să discute, o să va dăm un sunet”, ne-a comunicat fiul pacientei din Florești.

Și… am lăsat noi un număr de contact, însă, telefonul nu a mai sunat, iar ulterior noi am înțeles și de ce.

Sursele ZdG, care ne-au cerut să le păstrăm anonimatul, ne-au comunicat că familiei pacientei îi este frică de opinia oamenilor din jur, dar și de autorități și că deocamdată, deși a reușit să iasă învingătoare din lupta cu noul coronavirus, nu reușește să depășească teama de discriminare și de lipsa de empatie din partea societății.

„Le este frică de represiuni, de poliție, de discriminare. Nu știu, nu vor să vorbească despre ce și cum s-a întâmplat, nici chiar despre lucruri pozitive. Unii fug de ei, de parcă ar avea ceva”, ne-a comunicat sursa.

Potrivit responsabililor de la Sănătate, înainte de a se declara vindecate de Covid-19 și externate din instituțiile medicale în care au fost tratate, ambele paciente au fost testate dublu, la un interval de câteva ore, pentru confirmarea diagnosticului final.

Atât în cazul pacientei în vârstă de 60 de ani din Chișinău, cât și în cazul pacientei de 48 de ani din Florești, ambele teste pentru coronavirus ai ieșit negative, fapt confirmat și de către rudele pacientelor.

Medicii spun că primele două paciente și unicele care până în acest moment, din cele 125 de cazuri confirmate în R. Moldova, s-au vindecat de Covid-19 și au fost externate, rămân pentru încă o perioadă, deocamdată nedefinită, la evidența medicilor.

Începând cu 17 martie 2020, în legătură de pandemia de coronavirus la nivel mondial, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile. 

R. Moldova a înregistrat un deces din cauza infecției de Covid-16, iar alte 125 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus.