Principală  —  IMPORTANTE   —   Important! Cine beneficiază de plata…

Important! Cine beneficiază de plata unică de 4900 de lei, acordată în baza Memorandumului dintre MMPS și agențiile ONU

Sursa foto: delucru.md

Familiile beneficiare de ajutor social pentru perioada rece a anului care au în componența sa persoane cu dizabilități, familiile cu trei și mai mulți copii cu vârsta de 0-17 ani inclusiv, sunt câteva dintre categoriile care vor beneficia de plata unică, în valoare de 4900 de lei, acordată în baza Memorandumului dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și agențiile ONU, au comunicat reprezentanții MMPS pentru Ziarul de Gardă.

Conform reprezentanții Ministerului, dreptul la acordarea ajutorului financiar de urgență este stabilit de o comisie locală, instituită pe lângă autoritatea administrației publice locale de nivelul întâi, care este formată din: 

  • reprezentantul autorității administrației publice locale de nivelul întâi;
  • reprezentatul autorității administrației publice locale de nivelul al doilea – asistent social/alt personal desemnat, după caz, de către organul local de specialitate în domeniul asistenței sociale și protecției familiei; 
  • alți reprezentanți ai societății civile (asociații necomerciale, lideri comunitari, preoți, mediatori comunitari, etc.).

„Comisia locală deține următoarele atribuții: distribuie informația privind modul de stabilire și acordare a ajutorului financiar de urgență; identifică potențialii beneficiari de ajutor financiar de urgență; acordă asistență informațională în privința accesării ajutorului financiar de urgență; decide asupra dreptului de stabilire și acordare a ajutorului financiar de urgență; poartă răspundere asupra deciziilor luate”, arată un răspuns al Ministerului la o solicitare de informație a ZdG.

Cine beneficiază de dreptul la ajutor financiar de urgență

Familiile beneficiare de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului conform Legii cu privire la ajutorul social pentru luna noiembrie 2022, domiciliați pe teritoriul R. Moldova, care fac parte din următoarele categorii:

  • familiile care au în componența sa persoane cu dizabilități;
  • familie cu un adult cu copil/copii cu vârsta de 0-17 ani inclusiv;
  • familiile cu trei și mai mulți copii cu vârsta de 0-17 ani inclusiv;
  • familiile care au în componența sa copii cu vârsta de 0-2 ani inclusiv (prioritate pentru femeile însărcinate sau care alăptează).

Din 27 ianuarie curent, a început plata ajutorului financiar de urgență, achitat din sursele Programului Alimentar Mondial (PAM). Potrivit MMPS, aproximativ 56 mii de familii vor beneficia de acest ajutor.

„De menționat că, săptămâna trecută partenerii au decis extinderea programului de la 6 la 7 luni, precum și a numărului de beneficiari. Pe lângă cei 39.926 de beneficiari inițiali, vor fi incluse în program încă 16 mii de persoane vulnerabile, numărul total al acestora ajungând la aproape 56 mii. Beneficiarii din lista adițională vor fi evaluați de comisiile locale, conform criteriilor stabilite și își vor primi banii odată cu încheierea procesului de verificare și aprobare”, anunța Ministerul.

Suportul financiar va fi acordat sub formă de plată unică, în valoare de 4900 de lei, prin intermediul Poștei Moldovei și a altor prestatori de servicii de plată, care operează cu Western Union.

Beneficiarii vor fi anunțați despre posibilitatea ridicării suportului financiar prin intermediul mesajelor telefonice scurte (SMS), în termen de 15 zile de la data primirii notificării.