Igor Dodon va promulga legea amnistiei fiscale, criticată de partenerii externi

Igor Dodon anunță că va promulga pachetul de legi care include amnistia fiscală, proiect criticat anterior de partenerii externi, experți, dar și de către fracțiunea PSRM din Parlament.

Președintele a publicat pe pagina sa un mesaj în care susține că această inițiativă este lansată extrem de nereușit pe fundalul fraudei bancare, însă totuși a decis să o promulge pentru că s-a convins că aceasta ține „exclusiv de active care ar putea avea provenință din neachitarea unor impozite și nu se răsfrânge și asupra altor încălcări”.

„Orice persoană care va utiliza această procedură de legalizare a activelor, trebuie sa fie conștientă și să declare pe proprie răspundere că activele nedeclarate anterior nu provin din “furtul miliardului”, corupție, spălare de bani, comercializare de droguri, armament”, a mai adăugat președintele.

Șeful statului a mai ținut să precizeze că „afirmă cu toată responsabilitatea”, că în cazul în care va atesta abateri în legătură cu amnistia fiscală, imediat după venirea unei noi majorități parlamentare, va veni cu o lege de lustrație a capitalului.

Parlamentul a votat în ambele lecturi proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală pe 26 iulie, în lipsa fracțiunilor parlamentare PL, PCRM, PLDM și PSRM, care au părăsit sala de ședință în semn de protest. Atunci socialiștii au declarat că nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect, or, în opinia lor, astfel de reforme nu se fac pe ultima sută de metri a sesiunii.

„Legea privind amnistia fiscală are mai multe semne de întrebare. Chiar dacă autorii au inclus că nu cad su incidența acestei legi funcționarii publici, demnitarii, procurorii, judecătorii, deputați, aceștia nu au precizat dacă în acest caz sunt incluse și rudele și persoanele afiliate acestor proiecte. Nu au inclus acest lucru și cred că e e o portiță foarte clară. Sunt mai multe semne de întrebare”, a menționat atunci Zinaida Greceanîi, lidera fracțiunii PSRM.

Amnistia fiscală a fost criticată anterior și de Șeful Misiunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, care a declarat că mica reformă fiscală ar putea duce la încălcarea acordurilor dintre R. Moldova ș UE. S-a arătat dezamăgită de acest proiect și Ambasada SUA, care a precizat că amnistia fiscală va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. robert

    partenerii externi critica amnistia fiscala de ochii lumii asa la tv, dar de fapt ei si dicteaza totul in RM , amnistia este de fapt penru banii furati tot de ei ..astai adevar si este jalnic ca asta o vad foarte putini oameni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *