Principală  —  Blog   —   Hepatită de origine necunoscută la…

Hepatită de origine necunoscută la copii: simptome și măsuri de prevenire

Oficiali din domeniul sănătății din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii investighează o formă nouă de hepatită acută la copii, de origine necunoscută. În R. Moldova, până la data de 7 mai, nu au fost înregistrate astfel de cazuri, dau asigurări autoritățile noastre. Responsabilii din sănătate susțin că toate tipurile de hepatită pot fi evitate, prin respectarea regulilor de igienă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să primească zeci de semnalări de cazuri de hepatită la copii, a căror origine nu a fost încă determinată, cu un total de circa 230 de cazuri probabile în întreaga lume, până în prezent.

„Până la 1 mai, cel puţin 228 de cazuri probabile au fost semnalate OMS în 20 de ţări, iar alte peste 50 de cazuri sunt în curs de investigare”, a detaliat purtătorul de cuvânt al OMS.

Originea acestor inflamații hepatice severe rămâne încă necunoscută. Majoritatea cazurilor au fost raportate în Europa, inițial – în Regatul Unit.

În România, la 4 aprilie, a fost confirmat primul caz care se încadrează în simptomele de caz stabilite de OMS. Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virala activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Ulterior însă, s-a stabilită cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică ce provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficienţă hepatică şi leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opţiunea terapeutică. Săptămâna trecută, copila a fost supusă unui transplant de ficat.

Ulterior, au fost raportate două cazuri noi suspecte de hepatită de origine necunoscută – este vorba de un bebeluș în vârstă de 8 luni și un copil de 10 ani. 

Autoritățile din sănătate din R. Moldova dau asigurări că în țara noastră nu s-au depistat astfel de cazuri. Am întrebat medicul pediatru cum poate fi recunoscută această afecțiune, dar și cum putem preveni infectarea celor mici cu hepatită.

Ninel Revenco, șefa Departamentului de Pediatrie din cadrul USMF, susține că această formă de hepatită afectează, în principal, copiii sub vârsta de 10 ani. Potrivit medicului, în cazul infectării, pot apărea simptome ca:

Ninel Revenco, pediatru
  • icterul – culoarea pielii și a ochilor devine galbenă;
  • copiii prezintă greață și vărsături;
  • diaree;
  • durere abdominală;
  • scaunul devine de o culoare mai deschisă;
  • urina devine închisă, de culoarea ceaiului tare și a berii.

„Evoluția hepatitei este foarte rapidă. La unii copii situația poate fi foarte severă – vorbim aici de insuficiență hepatică. Acești copii vor avea nevoie de transplant al ficatului”, punctează Ninel Revenco.

Pentru a prevenire îmbolnăvirea, medicul recomandă părinților și copiilor să respecte măsurile sanitaro-epidemice.

  • Spălăm cât mai des mâinile cu apă și săpun;
  • Nu ducem mâinile la ochi;
  • Dezinfectăm jucăriile și obiectele pe care le luăm de la magazin;
  • Mâncăm doar în spații cu condiții sanitare bune;
  • Dacă consumăm alimente care nu se prepară termic, le spălăm foarte bine;
  • Nu mâncăm produse care prezintă semne de alterare, cu termenul de valabilitate expirat;
  • Transmiterea infecției are loc pe cale orală, tocmai de aceea nu luăm alimente, obiecte de la alți copii, pentru că pot fi contaminate;
  • Consumăm doar apă îmbuteliată, nicidecum apă din fântână;

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)  informează că în R. Moldova, până la data de 7 mai, nu au fost înregistrate astfel de cazuri de infectare, dar nici suspecte de hepatită de origine necunoscută. Reprezentanții ANSP declară că situația este monitorizată de către autoritățile competente, conform recomandărilor OMS și ale Centrului European de Control al Bolilor.

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată. Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe.