Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul va solicita Parlamentului prelungirea…

Guvernul va solicita Parlamentului prelungirea stării de urgență: „Există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina”

Sursa: gov.md

Starea de urgență în R. Moldova ar putea fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri miercuri, 20 septembrie, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Documentul urmează a fi prezentat spre adoptare Legislativului.

Potrivit autorităților, necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de „riscurile persistente” la adresa securității țării noastre, „ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și pentru asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze”.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au menționat că, înaintea sezonului sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce a ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în R. Moldova, „așa cum s-a întâmplat și anul trecut”. 

„Dependența de infrastructura energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate majoră cu impact asupra stabilității și echilibrului energetic din R. Moldova, precum și cu potențial impact economic și social. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a R. Moldova”, conform CSE.

De asemenea, au fost luate în considerare potențialele riscuri în domeniul securității cibernetice și informaționale, a infrastructurii de comunicații și de transport, care ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

Tot miercuri, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au alocat 3,3 milioane de lei, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru înlăturarea consecințelor pagubelor provocate de ploile și rafalele de vânt din 25 iulie 2023. Din aceste mijloace financiare, 2,4 milioane de lei vor fi distribuite Primăriei comunei Sărata Galbenă, raionul Hîncești, pentru reparația capitală a acoperișului grădiniței din localitate. Alte 197 mii de lei au fost alocate Primăriei satului Temeleuți, raionul Florești, pentru reconstrucția acoperișului deteriorat al galeriei gimnaziului, iar 660 de mii de lei vor fi distribuite Primăriei satului Ciripcău, raionul Florești, pentru reconstrucția acoperișului deteriorat al cantinei gimnaziului.