Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul permite vânarea a încă…

Guvernul permite vânarea a încă 127 de mistreți, dintre care 88 în „Pădurea Domnească”. Un ex-ministru al Mediului critică decizia

Imagine-simbol

Guvernul a aprobat marți, 17 decembrie, o hotărâre care introduce modificări la hotărârea din august curent, aprobată de Executivul precedent. Astfel, în sezonul 2019-2020, numărul de mistreți care pot fi vânați va fi majorat cu 127, de vulpi – cu 117 și de șacali – cu 29.

Conform documentului, sunt adăugate cinci entități silvice. Astfel, la Î.S. „Întreprinderea pentru silvicultură Tighina” / Rezervația peisagistică „Pădurea Hârbovăț” vor putea fi vânați șapte mistreți și opt vulpi, la Î.S. Rezervația științifică „Pădurea Domnească” – 88 de mistreți, 34 de vulpi și 29 de șacali, la Î.S. Rezervația științifică „Codrii” – cinci mistreți și 49 de vulpi, la Î.S. Rezervația științifică „Plaiul Fagului” – 22 de mistreți și 17 vulpi, iar la Î.S. Rezervația științifică „Prutul de Jos” – cinci mistreți și nouă vulpi.

„Scopul principal este prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin intermediul mistreţilor şi ulterioară transmitere a acestei boli, reducerii riscului de migrare a mistreţului în zonele infectate cu PPA. evitării contaminării culturilor agricole şi neadmiterii prejudicierii agricultorilor, precum şi apariţiei efectelor negative social-economice la producătorii din alte domenii conexe”, argumentează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în nota informativă, menționând că proiectul a fost elaborat „luându-se în consideraţie relatările Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) despre situaţia epizootică la PPA şi potenţialul enorm de difuzare pe teritoriul ţării prin intermediul mistreţilor”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu critică decizia Cabinetului de miniștri de a relua vânătoarea în „Pădurea Domnească”, afirmând că „argumentele oamenilor de știință au fost călcate în picioare”.

„În cei aproape doi ani, cât am fost ministru al Mediului, în permanență a fost o presiune enormă din partea vânătorilor „de elită” din Republica Moldova, acea protipendadă, care s-a „manifestat” în decembrie 2012 la Pădurea Domnească, pentru a fi redeschisă vânătoarea în ariile naturale protejate, dar noi am refuzat de fiecare dată, primând în poziția noastră intransigentă – imperativele de mediu, păstrarea și regenerarea faunei sălbatice, care este cea mai săracă din Europa, la cel mai mare număr de vânători pe cap de locuitori din întreaga Europă”, a notat Munteanu.