Guvernul permite vânarea a încă 127 de mistreți, dintre care 88 în „Pădurea Domnească”. Un ex-ministru al Mediului critică decizia
Guvernul a aprobat marți, 17 decembrie, o hotărâre care introduce modificări la hotărârea din august curent, aprobată de Executivul precedent. Astfel, în sezonul 2019-2020, numărul de mistreți care pot fi vânați va fi majorat cu 127, de vulpi – cu 117 și de șacali – cu 29.
Conform documentului, sunt adăugate cinci entități silvice. Astfel, la Î.S. „Întreprinderea pentru silvicultură Tighina” / Rezervația peisagistică „Pădurea Hârbovăț” vor putea fi vânați șapte mistreți și opt vulpi, la Î.S. Rezervația științifică „Pădurea Domnească” – 88 de mistreți, 34 de vulpi și 29 de șacali, la Î.S. Rezervația științifică „Codrii” – cinci mistreți și 49 de vulpi, la Î.S. Rezervația științifică „Plaiul Fagului” – 22 de mistreți și 17 vulpi, iar la Î.S. Rezervația științifică „Prutul de Jos” – cinci mistreți și nouă vulpi.
„Scopul principal este prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin intermediul mistreţilor şi ulterioară transmitere a acestei boli, reducerii riscului de migrare a mistreţului în zonele infectate cu PPA. evitării contaminării culturilor agricole şi neadmiterii prejudicierii agricultorilor, precum şi apariţiei efectelor negative social-economice la producătorii din alte domenii conexe”, argumentează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în nota informativă, menționând că proiectul a fost elaborat „luându-se în consideraţie relatările Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) despre situaţia epizootică la PPA şi potenţialul enorm de difuzare pe teritoriul ţării prin intermediul mistreţilor”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu critică decizia Cabinetului de miniștri de a relua vânătoarea în „Pădurea Domnească”, afirmând că „argumentele oamenilor de știință au fost călcate în picioare”.
„În cei aproape doi ani, cât am fost ministru al Mediului, în permanență a fost o presiune enormă din partea vânătorilor „de elită” din Republica Moldova, acea protipendadă, care s-a „manifestat” în decembrie 2012 la Pădurea Domnească, pentru a fi redeschisă vânătoarea în ariile naturale protejate, dar noi am refuzat de fiecare dată, primând în poziția noastră intransigentă – imperativele de mediu, păstrarea și regenerarea faunei sălbatice, care este cea mai săracă din Europa, la cel mai mare număr de vânători pe cap de locuitori din întreaga Europă”, a notat Munteanu.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.