Guvernul a demarat negocierile pentru semnarea Acordului de vânzare a terenului Stadionului Republican

Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea de Guvern cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării acordului cu Guvernul Statelor Unite ale Americii cu privire vinderea terenului Stadionului Republican pe care ar urma să fie construită Ambasada SUA.

Acordul dintre cele două Guverne va fi semnat prin corespondență (schimb de note diplomatice) între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasada SUA, cât mai curând posibil, după finalizarea procedurilor interne necesare pentru semnare și confirmarea textului acestuia.

Banii care vor fi obținuți de stat din vânzarea teritoriului pe care este amplasat Stadionul Republican urmează a fi utilizați pentru dezvoltarea infrastructurii sportive în R. Moldova. Guvernul urmează să determine valoarea bunului imobil, să negocieze prețul și să semneze contractul de vânzare cumpărare.

Potrivit hotărârii de Guvern, Acordul stabilește dreptul la procurarea terenului, confirmă aplicarea privilegiilor și imunităților prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, indică condițiile de suspendare a acestora, precum și stipulează modalitatea juridică de transmitere a dreptului de proprietate și de folosite a terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că nu va promulga proiectul de lege cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican în proprietatea Ambasadei SUA. Acesta a admis că ar putea fi suspendat din funcție pentru refuzul de a semna documentul și a declarat că vrea ca cetățenii să cunoască că „a refuzat să cedeze pământ americanilor pentru construcția ambasadei”.

Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Alias

    da de ce ambasada SUA…noi stim cu totii ca de fapt SUA si conduce cu guvernul si parlamentul RM , daca nu direct atunci cu dolarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *