Principală  —  IMPORTANTE   —   Grafic/ Câte teste a făcut…

Grafic Câte teste a făcut R. Moldova pentru depistarea coronavirusului, comparativ cu alte țări care se luptă cu COVID-19

Noul tip de coronavirus COVID-19 a fost abordat diferit în statele lumii. În timp ce unele guverne au decis testarea în masă a populației, cu impunerea unor reguli stricte pentru cetățeni, alte autorități au abordat problema mai „lejer”, sau din lipsă de resurse au decis să supună testării doar anumite categorii de persoane. Conform datelor furnizate de autoritățile de stat ale mai multor țări, R. Moldova se numără printre statele care efectuează un număr destul de mic de teste. Potrivit calculelor, autoritățile noastre realizează în prezent, circa 155 de teste la fiecare un milion de cetățeni. Numărul mic de teste este justificat, inclusiv, prin faptul că nu dispunem încă de un lot suficient de kituri de testare.

Subiectul testelor realizate în R. Moldova a fost discutat și criticat, zile la rând, în contextul în care autoritățile evitau să prezinte exact care este numărul de teste de care dispune R. Moldova și câte dintre acestea au fost deja folosite. La 3 aprilie, președintele Igor Dodon a menționt însă că în R. Moldova au fost realizate, până la data respectivă, circa 3 mii de teste, dintre care 591 au fost pozitive. Informația ne-a fost ulterior confirmată și de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună.

Tot Igor Dodon declara că laboratoarele de stat și cele private ar avea o capacitate de prelucrare zilnică a circa 2 mii de teste, iar acest lucru ar urma să fie posibil după ce în R. Moldova ar urma să vină un lot de 100 de mii de teste, comandate de autorități, din China. Până atunci, potrivit șefului statului, R. Moldoa mai dispune de teste pentru circa două săptămâni.

În R. Moldova, conform datelor prezentate de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la 3 aprilie au fost efectuate 419 teste, cel mai mare număr de teste pentru o singură zi de până la data respectivă. Dacă ar fi să calculăm câte teste sunt efectuate per milion de persoane, am ajunge la numărul de circa 155 de teste. Drept referință pentru calcul a fost luat numărul de 2,6 milioane de persoane care au locuit în ultimele 12 luni pe teritoriul R. Moldova, potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică.

Cine este testat în R. Moldova?

Pacientul care se adresează la medic cu febră sau simptome asemănătoare cu cele ale coronavirului de tip nou, până a fi testat pentru Covid-19, este testat pentru un șir de viroze sezoniere și gripă, iar abia în cazul în care aceste versiuni nu sunt confirmate, se ia decizia de a fi testat.

„Noi am elaborat algoritm, noi am elaborat standarde, noi am elaborat definiție pe caz și asta e treaba, exclusiv, a doctorilor. Și respectăm lucrul acesta. Este testat cel care a trecut toate filtrele, iar filtre sunt multe. Primul filtru este vama, următorul filtru este asistența medicală de urgență prespitalicească, celălalt filtru este spitalul de profil și iată dacă acolo se întrunește definiția de caz și e legată partea clinică de cea epidemiologică, atunci se colectează testul”, declara anterior pentru ZdG directorul ANSP, Nicolae Furtună.

Conform protocolului disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății, defininițiile de caz, atunci când sunt efectuate testele, sunt valabile în următoarele situații:

  • Pacient cu boală respiratorie acută (febră și/sau cel puțin un semn/simptom al bolii respiratorii, de exemplu: tuse, dificultăți de respirație etc.) ȘI cu un istoric de călătorie sau aflare într-un teritoriu care raportează transmiterea infecției COVID-19 în ultimele 14 zile anterioare debutului simptomelor
  • Pacient cu boală respiratorie acută (febră și/sau cel puțin un semn/simptom al bolii respiratorii, de exemplu: tuse, dificultăți de respirație etc.) ȘI care a fost în contact cu un caz COVID-19 probabil sau confirmat în ultimele 14 zile înainte de debutul simptomelor;
  • Pacient cu infecție respiratorie severă acută (SARI**) ȘI care necesită spitalizare ȘI fără altă etiologie care explică pe deplin prezentarea clinică

În dependență de intensitatea transmiterii infecției, numărul de cazuri înregistrate și capacitățile de laborator, la decizia autorităților naționale, testarea de laborator va fi efectuată selectiv în baza criteriilor aprobate.

Astfel, potrivit protocolului, decizia de realizare a testului se bazează pe factorii clinici, epidemiologici și pe evaluarea probabilității infecției.

„Nu poți să testezi toți oamenii care nici nu au simptome, și nici nu au intrat în contact cu persoanele care s-au aflat în zonele de risc. Chiar și persoanele care de exemplu au intrat în contact sau au venit din zonele afectate de coronavirus și ajung la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” cu potențiale suspiciuni de Covid-19, inițial, li se fac alte testări, testări de excludere”, comunica anterior serviciul de presă al ministerului Sănătății.

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat în mai multe instanțe că R. Moldova duce lipsă de teste pentru diagnosticarea pacienților și că numărul persoanelor testate este infim: „Deocamdată un lucru e cert – ca să limitezi infecția trebuie să depistezi, după – să izolezi sursa de infecție. Și astfel să întrerupi lanțul de transmitere. Însă ca să controlezi acest proces, trebuie să identifici focarele. Și ne întoarcem de unde ne-am pornit – la depistare, adică la testare. OMS de asemenea aceasta declară – testați, testați și iar testați”.

Numărul de teste efectuate zilnic, în mediu, la fiecare 1 milion de persoane

În diagrama de mai jos este prezentat numărul de teste efectuat de fiecare țară la fiecare 1 milion de locuitorii. Datele au fost colectate din numărul total de teste efectuate doar la ziua de 3 aprilie, dar nu numărul total de teste efectuat până acum de țările respective.

În România, până la 3 aprilie, la nivel național au fost prelucrate peste 31 de mii de teste, dintre care circa 3 200 s-au dovedit a fi pozitive. Conform calculelor, la 3 aprilie, autoritățile române au realizat circa 160 de teste per milion de persoane.

Italia s-a confruntat cu cel mai grav focar din Europa, dar contagiunea încetineşte. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății al Italiei, la 3 aprilie au fost efectuate în total peste 600 de mii de teste, echivalentul a peste 10 mii de teste per un milion de persoane. În Italia, până în prezent, au fost confirmate circa 129 de mii de cazuri de infecție cu COVID-19.

Coreea de Sud a fost printre cele mai agresive țări când a venit vorba de testare. Oficialii de sănătate din Coreea de Sud au învățat rapid lecțiile de la Wuhan, și anume că noul virus este extrem de contagios și se poate răspândi rapid pe o arie largă. Țara a prioritizat identificarea și izolarea persoanelor care au fost testat pozitiv pentru boală și a dezvoltat capacitatea de a rula mii de teste pe zi, scrie The Guardian. Astfel, la 3 aprilie, în Coreea de Sud au fost efectuate în total circa 443 de mii de teste, echivalentul a circa 8 600 de teste per milion de persoane. Coreea de Sud numără până la 6 aprilie circa 10 mii de cazuri de infecție cu COVID-19.

În Belgia, la 3 aprilie au fost efectuate aproape 68 de mii de teste, echivalentul a aproape 6 mii per milion de persoane. Numărul de cazuri pozitive în Belgia a ajuns la 20 de mii.

În Germania, numărul testelor de laborator efectuate la 3 aprilie a ajuns la peste 900 de mii. Raportat la numărul populației, autoritățile din Germania efectuează peste 11 mii de teste per milion de persoane. Germania se numără pe poziția a patra după numărul de cazuri pozitive în lume – 100 000.

Potrivit Sistemului central de informații în domeniul sănătății și portalul pacienților din Estonia, la 3 aprilie au fost efectuate aproape 20 de mii de teste, dintre care doar 74 de teste au fost pozitive. Respectiv, la 3 aprilie, în Estonia a fost realizate circa 14 mii de teste per milion de persoane. În Estonia au fost cofirmate până acum doar puțin peste 1000 de cazuri.

În Japonia, la 3 aprilie, erau efectuate circa 39 de mii de teste, sau circa 310 teste pentru fiecare milion de persoane. În Japonia bilanțul cazurilor pozitive a ajuns la 3 600.

În Turcia datele arată că la 3 aprilie au fost efectuate circa 1 700 de teste per milion de persoane, sau circa 142 de mii de teste pe întreg teritoriul țării.

În Austria, unde populația ajunge la 9 milioane de persoane, la 4 aprilie au fost efectuate 104 mii de teste, dintre care aproape 12 mii au fost confirmate. Conform calculelor, în Austria sunt efectuate aproape 12 mii de teste per milion de persoane.

Informații complete și actualizate despre fiecare țară în parte nu sunt disponibile pe site-urile care afișează datele despre COVID-19, cum ar fi worldometers.info. Respectiv, în timp ce unele țări furnizează informații complete și detaliate, cum ar fi, de exemplu Islanda și Estonia, în cazurile altor țări este dificil să faci rost de aceste informații pe motiv că sunt incomplete sau chiar indisponibile