Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Grădinița din satul Hulboaca al…

Grădinița din satul Hulboaca al municipiului Chișinău, la doi ani după renovare: „Vin copii și din Chișinău, pentru că se simt mai bine aici”

Condiții sigure pentru copii, activități educative desfășurate cu succès, indiferent de timpul de afară și educatori care își îndeplinesc munca cu plăcere. Acesta este tabloul surprins în grădinița din satul Hulboaca al municipiului Chișinău, renovată doi ani în urmă, datorită sprijinului poporului american, dar și a contribuției directe în realizarea lucrărilor de reparație, a inginerilor militari din Garda Naţională a Forţelor Aeriene ale SUA.

Grădinița din satul Hulboaca este frecventată zilnic de aproape 100 de copii din localitate,  dar și din satele vecine, fiind considerată o instituție ce corespunde standardelor de învățare și dezvoltare pentru copii. “Vin copii și din alte zone, chiar și din Chișinău, motivând că avem condiții mai bune și copiii se simt mai bine aici”, povestește cu mândrie, directoarea grădiniței Maria Romanenco.

În procesul de renovare a grădiniței din Hulboaca, au fost implicați 65 de ingineri militari din SUA. Timp de două săptămâni, aceștia au muncit cot la cot, reparând tavanele, podelele și sălile de studiu. “Au fost foarte activi, harnici și entuziasmați! Voiau să lucreze cât mai mult și chiar ne întrebau dacă mai avem nevoie de ajutor și dacă pot să mai facă ceva pentru noi, în afara proiectului. Ne-au ajutat să schimbăm mobila, să cosim iarba de pe teren. Părinții copiilor din Hulboaca, au rămas impresionați că în satul nostru au venit cetățenii americani să ne repare grădinița, exprimându-și recunoștința că militarii vor contribui la dezvoltarea infrastructurii, să avem și noi condiții decente, dar mai ales că nu vor trebui să plece la alte grădinițe.”

Tavane noi, iluminare uniformă și sărbători mai colorate pentru copii

Până nu demult, situația în această instituție de educație timpurie era într-o stare deplorabilă, tavanul fiind gata să cadă, iar educatorii nu puteau agăța materialele didactice. Potrivit doamnei Romanenco, înainte de implementarea acestui proiect, toate sălile grădiniței erau date cu var, iar în timpul anului acesta putea să cadă și era un risc și un disconfort pentru copii. Instituția a fost fondată în anul 1986  a pereți și podele, până la instalarea de uși noi, corpuri de iluminat, 12 tavane, au fost reparate sălile unde copiii își desfășoară activiatea, camerele de somn. Acum dispunem de toate facilitățile pentru a organiza procesul educațional, iar sărbătorile pe care le organizăm în incinta grădiniței au devenit mult mai colorate. Ușile noi nu mai fac zgomot, este liniște și este mai cald în instituție. Suntem foarte mulțumiți de acest proiect al Guvernului SUA”, precizează directoarea.

Normele igienice și siguranța copiilor, factori-cheie asigurați după renovare sau cum “americanii fac minuni”

“La începutul fiecărui an de studii avem o comisie din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău, dar și de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău, care evaluează condițiile pentru începerea noul an de studii. În anul de studii 2019, Comisia ne-a apreciat foarte bine, iar domnul de la Centrul de Sănătate Publică nu înceta să spună că americanii fac minuni, referindu-se la cât de bune sunt condițiile pentru copii, în grădinița noastră. Aceștia pot să practice diverse jocuri, văd și citesc mai bine, datorită iluminării corecte.”

Un aspect extrem de important pentru buna funcționare a grădinițelor este igiena și siguranța alimentară. Un mediu curat este esențial pentru ca micuții să se dezvolte corespunzător și să nu sufere de diverse boli și alergii. Astfel, reparația capitală din blocurile gospodărești, și anume spălătoria, depozitul de păstrare a alimentelor, a minimalizat riscurile pentru sănătatea copiilor. “Pornind de la produsele alimentare care erau păstare în condiții nefavorabile, datorită poporului american, avem parte de condiții foarte bune pentru a păstra alimentele și oferim copiilor noștri tot ce este mai bun”, conchide Maria Romanenco.

În cadrul grădiniței sunt angajate 23 de persoane, iar de la renovare încoace, munca tuturor a devenit mai ușoară.

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.

Aflați mai multe detalii pe www.sua.md.