Principală  —  IMPORTANTE   —   Gavrilița, despre compensațiile acordate de…

Gavrilița, despre compensațiile acordate de Guvern pentru tariful la gaze: „Compensațiile vor continua în aprilie pentru că este vorba despre plata pentru luna martie”

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că facturile pe care le vor plăti consumatorii casnici în luna aprilie vor conține compensațiile acordate de Guvern pentru tariful la gazele naturale, întrucât pățile se vor face pentru luna martie.

Declarațiile prim-ministrei au fost făcute miercuri, 23 martie, în cadrul unui briefing de presă.

„În contextul crizei gazelor, am venit cu un amplu program de compensații pentru ajustarea economiei la aceste tarife și pentru susținerea gospodăriilor casnice în contextul perioadei de iarnă. Aceste compensații vor continua în aprilie pentru că este vorba despre plata pentru luna martie. Deci, facturile pe care le va plăti gospodăriile casnice în aprilie vor conține această compensație pentru că este vorba despre luna martie de utilizare a gazelor naturale.

Începând din aprilie, după cum am spus, trebuie să consumăm mai puțin și impactul asupra gospodăriilor și asupra agenților economici este mai mic în contextul ajustărilor care urmau să se întâmple. În același timp, examinăm care sunt soluțiile în contextul creșterii în continuare a prețurilor la nivel internațional, dar trebuie să înțelegem – noi nu suntem producători de gaze naturale. Noi nu producem petrol. Toate aceste resurse energetice sunt importate, de aceea este nevoie să ne concentrăm pe eficiența energetică și este foarte important să ne orientăm spre surse alternative de energie”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că, deocamdată, nu a fost elaborat un program pentru compensarea tarifelor la energie electrică.

Din aprilie, Guvernul nu va compensa diferența de tarife la gazele naturale pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici. Astfel, din aprilie, cetățenii vor achita 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Declarațiile au fost făcute marți, 22 martie, de către viceprim-ministrul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Ediție Specială” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Pe 22 martie, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de peste 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi în luna aprilie. 

În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz a fost de 563 de dolari pentru mia de metri cubi.