Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului,…

FOTO Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, despre condițiile de detenție în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău: „Celule înguste și supraaglomerate, prezența insectelor parazitare”

Foto: ombudsman.md

Celule înguste și supraaglomerate, lipsa ventilației, igrasie pe tavane și în wc-uri, insuficiența luminii naturale, blocurile sanitare în condiții necorespunzătoare și cu miros pătrunzător, sunt câteva dintre deficiențele cu care se confruntă deținuții din Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, susțin reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului din cadrul Direcției prevenirea torturii, care pe 21 mai curent au efectuat o vizită în instituție.

Potrivit unei note informative a Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Omului, la momentul vizitei în instituție erau deținute 860 persoane (pe un plafon de 570 locuri), inclusiv 19 minori (1 minoră) și 46 femei.

„Se constată suprapopularea instituției penitenciare cu 290 persoane depășire a plafonului minim. Printre alte deficiențe remarcate, se atestă: celule înguste și supraaglomerate; lipsa ventilației; igrasie pe tavane și în wc-uri; lipsa și insuficiența luminii naturale; blocurile sanitare în condiții necorespunzătoare și cu miros pătrunzător; prezența firelor electrice neizolate; prezența insectelor parazitare, etc, precum și amenajarea neadecvată a boxelor de plimbare. Unele celule au fost renovate (în mare parte din contul deținuților) și altele – sunt în reparație (6 celule se află în reparație din contul bugetului public). Condițiile materiale de detenție continuă a fi improprii”, se arată într-o notă informativă.

O altă problemă identificată, susțin reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, rămâne menținerea persoanelor în arest preventiv pe perioade îndelungate, începând de la 3 luni la 7 ani de aflare în arest a persoanelor.

„Perioadele de detenție în instituție a minorilor sunt de la câteva zile la 6 luni, inclusiv în arest. Majoritatea au pretins tergiversarea îndelungată și intenționată a examinării cauzelor penale de procurori și instanțe. Tot aici, Avocatul Poporului reamintește organelor procuraturii și instanțelor de judecată să aplice cât mai des măsurile alternative detenției preventive. Detenția în izolatoarele de urmărire penală, în special în penitenciarul nr.13 nu reprezintă unica soluție demnă atât pentru persoană, cât și pentru bugetul public. Urmează de înțeles că insuficiența critică de spațiu pentru detenție este de natură să constrângă instituțiile penitenciare să găzduiască deținuții în condiții materiale necorespunzătoare. Sub aspect pozitiv menționăm renovarea blocului pentru prepararea hranei și utilajelor moderne de pregătire a alimentației pentru deținuți”, se mai arată în nota informativă.

Potrivit Avocatului Poporului, rezultatele și concluziile asupra vizitei preventive vor fi cumulate în raportul de vizită.

În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art. 24 al Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele private de libertate, a îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie şi a prevenirii torturii.