Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Pentru prima dată, după…

FOTO Pentru prima dată, după mai bine de 70 de ani, tronul Regelui Carol I al României este expus, cu ocazia Zilei Regalității

sursa foto: Muzeul Național de Artă al României

Cu ocazia Zilei Regalității, Muzeul National de Arta al României a deschis luni, 10 mai, Sala Tronului și prezintă publicului tronul Regelui Carol I al României, pentru prima data dupa mai bine de 70 de ani.

 „Celebrăm astfel Ziua Regalității printr-un dublu act simbolic: deschiderea Spațiilor Istorice cu acces gratuit către public și expunerea tronului Regelui Carol I. Tronul și Spațiile Istorice, respectiv Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor pot fi vizitate astăzi, 10 mai 2021, gratuit, în intervalul orar 10 – 18”, precizează reprezentantii Muzeului Naţional de Artă al României.

Odată cu proclamarea României ca regat au fost realizate două tronuri, pentru cei doi suverani ai ţării, Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Acestea au fost confecţionate din lemn aurit şi ornate cu pietre preţioase, pe spătar fiind reprezentate cifrele cuplului regal – Carol I şi Elisabeta, realizate în bronz poleit şi aplicate pe plăci de onix algerian.

Tronurile au fost folosite între anii 1885 şi 1947 de către toţi monarhii României.

După abdicarea Regelui Mihai I toate bunurile Casei Regale au fost transferate către diverse instituţii din ţară, tronul ajungând în Salonul de Iarnă al conacului familiei Goleştilor – Muzeul Goleşti din judeţul Argeş.

10 mai – Ziua Regalității

Ziua de 10 mai a fost declarată sărbătoare naţională în România prin Legea nr. 103 din anul 2015. Potrivit actului normativ, cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile, scrie agerpres.ro.

10 mai a mai fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul.

La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881 a fost proclamat regatul.

Carol I al României

De asemenea, potrivit expunerii de motive a Legii 103 din anul 2015, data de 10 mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României. Cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, Legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă a fost promulgată de Carol I.

Din 1866 şi până la momentul abdicării Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, data de 10 mai a fost Ziua Naţională a României.