Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Lansarea oficială a lucrărilor…

FOTO Lansarea oficială a lucrărilor de construcție: cum va arăta complexul „Chișinău Arena”

Deși lucrările de pregătire a terenului au început de ceva timp, astăzi, 14 octombrie, a avut loc lansarea oficială a construcției complexului „Chișinău Arena”. În cadrul evenimentului a fost prezentată macheta complexului și un filmuleț despre cum va arăta viitoarea arenă.

Arhitectul proiectului este Kerem Yazgan, iar lucrările de construcție vor fi realizate de compania „Summa” din Turcia, care împreună cu „SAM Investment Company” au semnat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova un contract de parteneriat public-privat privind proiectarea și construcția complexului sportiv. Conform contractului, proiectul va fi finalizat în termen de 12 luni.

În prezentarea video se arată că complexul va fi alcătuit dintr-o arenă polivalentă, parc acvatic cu centre pentru fitness, piscină olimpică cu 10 piste și tribună pentru spectatori, șapte corturi de tenis deschise pentru antrenament și un cort de tenis central cu tribune, puncte de alimentație publică și o parcare de o mie de locuri. Arena polivalentă va avea o capacitate de 5000 de locuri, care va dispune de particularități tehnice funcționale de a se transforma în funcție de evenimentele pe care le găzduiește. În sală vor putea fi organizate competiții sportive la baschet, volei, mini fotbal, box, tenis, dar și alte evenimente socio-culturale, precum concerte, conferințe, expoziții. Totodată, arena va fi dotată cu spații pentru antrenamente și evenimente mici. Complexul va dispune și de o zonă recreațională cu terenuri de joacă pentru copii, tablă de șah gigantă și piscină decorativă, care iarna se va transforma în patinoar, dar și o piață multifuncțională –  se arată în prezentarea video.

 

Costul Arenei Chișinău se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată de stat într-un termen de 12 ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din surse financiare din bugetul de stat. Potrivit proiectului contractului de parteneriat public-privat, banii vor fi rambursați în rate, iar prima plată va fi achitată în mărime de 5 milioane de euro, după atingerea unui progres realizat de 10% în construcție. Următoarea plată va fi achitată în aceeași mărime, doar că după 30 martie 2019, atunci când construcția va fi gata în proporție de 50%.

Termenul de construcție al arenei este de 12 luni de la data recepționării a autorizației de construire. În cazul în care partenerul privat nu va reuși să finalizeze construcția în perioada stipulată în contract, acesta va plăti daune-interese pentru întârziere în valoare de 0,1% din valoarea Rambursării Investiției pentru fiecare zi de întârziere.

Pentru construcția Arenei a fost alocat un teren de 69 de hectare din comuna Stăuceni, care a fost divizat în două loturi. Arena va fi ridicată pe un lot de 10 hectare, pe când restul celor 59 de hectare vor fi destinate „pentru dezvoltarea ulterioară a zonei”.