Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Laboratorul din cadrul Centrului…

FOTO Laboratorul din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca va efectua în premieră teste PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Secția de diagnostic de laborator din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca a inițiat marți, 23 noiembrie, în premieră, procesul de testare PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 pentru raionul Soroca și raioanele adiacente, anunță Ministerul Sănătății (MS).

Extinderea capacităților de diagnostic la nivel raional prin tehnici de biologie moleculară pentru determinarea virusului SARS-CoV-2 s-a realizat cu suportul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), care a efectuat lucrările de reparație și amenajare a spațiului și cel al partenerilor de dezvoltare – Organizația Mondială a Sănătății, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Uniunea Europeană și Banca Mondială, care au echipat laboratorul cu cele necesare.

„Noul compartiment al Laboratorului a fost dotat cu echipament performant de laborator, frigidere, distilatoare și autoclave care vor asigura evidența și stocarea bunurilor – a reactivelor PCR și consumabilelor, în condiții sigure de laborator, inclusiv gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea de laborator pentru respectarea cerințelor de biosecuritate, atât în cadrul laboratorului, cât și în mediul ambiant. De asemenea, specialiștii de laborator din Soroca au fost instruiți de experții OMS în testarea PCR și rapidă antigen. Astfel, prin crearea și extinderea capacităților de diagnostic de laborator în regiunea de nord a țării va fi posibilă diagnosticarea de calitate, sigură și eficientă la SARS-CoV-2 pentru pacienții din Soroca, Florești și Drochia”, anunță autoritățile din sănătate.

Inițial, testarea la COVID-19 s-a realizat doar în Laboratorul de Referință a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, după care testarea prin metoda PCR a fost extinsă în laboratoarele centrelor de sănătate publică din Bălți și Cahul.

De la începutul pandemiei COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a acordat suport tehnic în elaborarea Strategiei de dezvoltare a serviciului de laborator, a livrat teste si consumabile, a evaluat capacitățile existente ale laboratoarelor din țară și a estimat necesitățile în baza prognozelor, elaborând și ajustând procedurile de investigare de laborator si organizare a programelor de control al calității în laborator.