FOTO/ Când va începe construcția noului penitenciar din municipiul Chișinău

În 2019 va începe construcția unui nou penitenciar al municipiului Chișinău, care va avea o capacitate de 1.536 locuri. Terenul pe care urmează a fi edificat penitenciarul se află în comuna Bubuieci, iar pentru construcția acestuia în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 milioane de lei.

Deși lucrările de proiectare a penitenciarului au început încă în 2016, construcția propriu-zisă a acestuia va începe în 2019, urmând ca penitenciarul să fie dat în exploatare la finele anului 2021.

Odată cu finalizarea cu întârziere a etapei de proiectare a penitenciarului, Ministerul Justiției urmează să inițieze o licitație de contractare a unor companii de construcție și de supraveghere a lucrărilor. Lucrările de proiectare au fost deja transmise Serviciului de stat pentru verificarea și expertizarea proiectelor și construcțiilor, iar verificarea va dura până la finele lunii decembrie curent. La începutul anului 2019 urmează deja să fie organizată licitația internațională pentru selectarea companiilor de construcție.

„Se planifică începutul construcției unui penitenciar cu 1536 spații de detenție, ce va oferi posibilitatea stabilirii unor sectoare pentru deținerea condamnaților în regim inițial timp de 6 și 9 luni din ziua intrării în penitenciar și a deținuților pentru abateri disciplinare conform prevederilor Codului de executare, din motive că, majoritatea instituțiilor penitenciare nu au posibilitatea deținerii categoriilor date de condamnați în sectoare izolare de restul deținuților. Pentru acțiunile menționate se prevăd alocații în sumă de 148 milioane de lei din contul grantului și împrumutului oferit de Banca de Dezvoltarea a Consiliului Europei”, se precizează în proiectul legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat în primă lectură pe 23 noiembrie.

Sursa: Proiectul legii bugetului de stat pentru 2019

Construcția noului penitenciar este finanțată în proporție de 39 milioane de euro în baza unui împrumut acordat de CEB, 1 milion de euro oferit în calitate de grant și 12 milioane de euro – din contribuția Guvernului Republicii Moldova, astfel suma totală fiind de 52 milioane de euro.

Foto: justice.gov.md

Numărul cel mai mare de deţinuţi din R. Moldove este concentrat în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Această instituţie penitenciară găzduieşte anual peste 12000 de persoane, fiind izolatorul de urmărire penală cu cea mai mare fluctuaţie.

Fluxul mare de deţinuţi în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău cauzează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaţionale de detenţie care presupun acordarea a 4m2 spaţiu de detenţie pentru fiecare deţinut în parte. În consecinţă Republica Moldova a fost condamnată multiplu de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru violarea Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Prevenirea torturii, tratamentului inuman sau degradant).

În acest sens, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul finanţării proiectului de construcţie a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Drept urmare a negocierilor, la data de 13 iunie 2013, de către Consiliul de Administrare a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost aprobat proiectul menţionat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Când va începe construcția noului penitenciar din municipiul Chișinău? Talpa iadului Plahotniuk nu se grăbește, deoarece înțelege, că acolo îi va fi bojdeuca! TOȚI LA ALEGERILE DIN FEBRUARIE. VOTĂM BLOCUL ANTIOLIGARHIC ȘI PLAHOTNIUC ȘI AMICUL LUI ȘOR VOR FI LA ÎNCHISOARE, INDIFERENT ÎN CARE, NOUĂ SAU VECHE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *