Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fiul lui Filat, obligat să…

Fiul lui Filat, obligat să predea aproape 500 de mii de lire, după ce nu a putut demonstra proveniența banilor

Foto: protv.md

Fiul ex-premierului Vlad Filat este forțat de autoritățile de la Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, după ce nu a putut demonstra proveniența a 390 000 de lire sterline, bani pe care i-a achitat pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie (NCA).

Potrivit instituției, comenzile de înghețare a celor trei conturi deținute la HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) de Vlad Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, s-au efectuat în luna mai 2018 – în conformitate cu noile dispoziții de confiscare, introduse de Legea Financiară Penală din 2017 – după ce anchetatorii financiari ai NCA au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, ex-premier al R. Moldova.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, datele HSBC au arătat că toate conturile și cheltuielile zilnice ale lui Vlad Luca Filat au fost finanțate din depozite de la companii din străinătate, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca Filat a dus un stil de viață extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” cumpărat cu 200 000 de lire sterline.

Judecătorul Michael Snow de la Judecătoria Magistraților din Londra a dispus confiscarea a 466 321,72 de lire sterline de pe cele trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca Filat.

 

Foto: protv.md