Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Filosoful și eseistul român Mihai…

Filosoful și eseistul român Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani. Mesajul de condoleanțe al președintei Maia Sandu

Filosoful și scriitorul român Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie 2023, la vârsta de 106 ani, potrivit anunțului postat de soția acestuia. La scurt timp după anunț, mesajele de condoleanțe au început să curgă pe rețelele de socializare. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, i-a adus un omagiu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Mihai Şora nu mai este printre noi. Mihai Şora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Președinta R. Moldova a postat și un citat al filosofului: „Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni”.

Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916 în satul Ianova din judeţul Timiş. A studiat în România și în Franța. Din 1945 până în 1948, a fost cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris. În 1948 a revenit în România și s-a angajat referent de specialitate la Ministerul de Externe.

S-a angajat apoi șef de secție la Editura pentru limbi străine, unde a lucrat între 1951 și 1954. Timp de 15 ani, până în 1969, a fost redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. În 1990, a fost numit ministru al Învățământului, în primul guvern provizoriu condus de Petre Roman.

Printre cele mai apreciate opere ale lui Mihai Șora se numără „Sarea pământului” (1978), pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, „A fi, a face, a avea” (1985), „Eu & tu & el & ea sau Dialogul generalizat” (1990). În 2016, a primit Ordinul „Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani.

El a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Şora.