Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FBI și MAI au semnat…

FBI și MAI au semnat memorandum-ul de cooperare, schimb de date și informații pentru lupta împotriva terorismului

Memorandum-ul de cooperare și schimb reciproc de informații cu privire la identificarea amprentelor digitale în scopuri de justiție penală și pentru lupta împotriva terorismului, a fost semnat vineri, 5 august, la Chișinău, de către ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, și oficiali ai Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA.

Potrivit unei note informative a Ministerului de Interne, datorită acestui document, specialiștii MAI vor reuși să facă schimb de informații operative cu agenții FBI, cu privire la grupurile criminale și teroriste de interes comun.

De asemenea, specialiștii MAI și agenții FBI vor face schimb de experiență cu privire la modalități de detectare și combatere a activității criminale prin tehnici de investigare, precum și prin utilizarea metodelor, și tehnologiilor științifice.

În cadrul vizitei oficiale a delegației MAI în SUA din noiembrie anul trecut, FBI și MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului FBI „Schimb global de date biometrice și alte date de identitate”.

„Acum, având acces reciproc la mai multe date și informații, vom reuși să identificăm mai repede suspecții și să prevenim criminalitatea transfrontalieră, și terorismul.”, a declarat Ana Revenco, ministra de interne al R. Moldova.

Potrivit MAI, odată formalizat, memorandum-ul va oferi posibilitatea de a obține din baza de date a FBI, care are aproape 80 de milioane de înregistrări, rezultate și date cu privire la teroriști, și criminali transnaționali cunoscuți sau suspectați în comiterea unor crime.

„Acest memorandum va ajuta investigațiile, va îmbunătăți eficacitatea aplicării legii și va promova siguranța publică”, anunță reprezentanții MAI.

Din anul 2002, în cadrul acestui program al FBI participă peste 50 de țări, care au acces la peste 450 000 date biometrice.

Publicitate
Publicitate