Principală  —  IMPORTANTE   —   Experții în epidemiologie susțin că…

Experții în epidemiologie susțin că vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson, distribuit astăzi punctelor de vaccinare din țară, și-a demonstrat eficiența și pentru tulpinele Delta și Lambda

Foto: MSMPS

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson, distribuit punctelor de vaccinare din țară, este singurul vaccin care se administrează cu o singură doză, suficient pentru a forma un răspuns imun rapid împotriva virusului, susțin epidemiologii.

„S-a demonstrat că după 15 zile se formează anticorpi cu o eficiență de peste 66%, iar după 28 de zile, eficiența este de peste 85%. La fel, s-a demonstrat că și după 71 de zile, titrul de anticorpi nu scade. Astfel, s-a ajuns la concluzia că acest vaccin poate fi administrat cu o singură doză. În prezent, se discută că ar putea fi nevoie de o doză booster pentru orice tip de vaccin, dar asta depinde de fiecare dintre noi. Atâta timp cât virusul circulă, el are proprietatea de a suferi mutații și aceste mutații fac ca persoanele să fie receptive față de virusul respectiv”, susține șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Angela Paraschiv.

Este un vaccin administrat în peste 40 de țări ale lumii, a fost precalificat de OMS și aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Este un vaccin sigur, eficient și asemănător cu AstraZeneca și Sputnik – V, fiind obținut cu utilizarea vectorului viral, menționează șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Potrivit specialiștilor, vaccinul Johnson & Johnson poate fi administrat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani și mai mult. Este contraindicat doar persoanelor care pot avea o reacție alergică gravă la componentele vaccinului, dar acestea nu se deosebesc de componentele vaccinului AstraZeneca sau Sputnik-V. Dacă persoana a avut anterior un șoc anafilactic la un alt vaccin, atunci poate fi contraindicat. Toate persoanele pot fi vaccinate, în special cele cu patologii cronice.

Vaccinurile care au fost dezvoltate, inclusiv serul Johnson & Johnson, și-au demonstrat eficiența și pentru variantele apărute, precum Delta și Lambda – tulpini foarte agresive care provoacă forme grave de COVID-19, menționează șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Pe 12 iulie, R. Moldova a recepționat un lot de 151 200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. Pe 15 iulie, au fost distribuite punctelor de vaccinare din țară cele 151 200 de doze de vaccin Johnson & Johnson.

În R.Moldova urmează să ajungă un lot total de 518 mii de doze de vaccin Johnson & Johnson.