Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Expert: Motivele pentru care numărul…

Expert: Motivele pentru care numărul de studenți în universitățile din Moldova scade al 12-lea an consecutiv

Foto: turnulsfatului.ro

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, numărul studenților în universitățile din Moldova scade consecutiv deja de 12 ani. Totodată, în acest an numărul s-a redus cu încă 5 mii față de anul precedent și a ajuns la doar circa 60 de mii, adică de aproximativ două ori mai puțin decât acum 12 ani. Expertu precizează că reducerea numărului de studenți în acest an se deosebește însă cardinal de anii precedenți prin două aspecte.

„Reducerea s-a realizat exclusiv din contul studenților de la instituțiile superioare de stat. Astfel numărul de studenți în instituțiile private de învățământ a rămas neschimbat la nivelul de 10 mii studenți, iar a celor din instituțiile de stat s-au redus cu aproape 5 mii persoane de la 55,3 mii la 50,6 mii studenți Reducerea s-a realizat în cea mai mare parte din contul studenților cu frecvență la zi. Astfel numărul de studenți cu frecvență redusă a rămas relativ constant 22,1 mii față de 22,9 mii persoane. În schimb numărul studenților de la secția zi s-a redus semnificativ de la 42,6 mii persoane la 38,5 mii persoane. În aceste vremuri de criză pentru sistemul universitar din Moldova se profilează două tendințe clare: 1) universitățile de stat pierd terenul în fața celor private, 2) studenții din varii motive pledează pentru învățământul cu frecvență redusă, cel mai probabil totuși considerăm că din considerente financiare”, scrie Veaceslav Ioniță, expert, IDIS Viitorul.

Foto: viitorul.org

Factorii care stau la baza reducerii cu 67,4 mii a numărului de studenți din ultimii 12 ani

– Scăderea în continuare a numărului de tineri de vârsta universitară. Astfel dacă în 2008 populația cu vârsta cuprinsă între 18-22 ani era de 365 mii persoane, atunci în prezent numărul lor s-a redus până la 219 mii sau cu 146 mii persoane în doar 12 ani. Doar acest factor a determinat reducere numărului de studenți cu 50 mii persoane.

– Înăsprirea condițiilor la examenele de bacalaureat a dus la scăderea numărului celor care în vârsta universitară doresc să-și continue studiile la universitate

– Implementarea învățământului superior în două cicluri, a dus la faptul că doar 40% din studenți decid să continue studiile după ciclul II, cea ce a cauzat o reducere a numărului de studenți cu încă aproximativ 14 mii persoane. Universitățile în dorința de a nu pierde contractele, practic promovau 100% studenți, indiferent de reușita lor. Iar studiile pe cicluri au devenit unicul instrument de selecție al studenților, cei drept cu consecințe dramatice pentru bugetele universităților.

– Sub reducerea numărului de tineri de vârsta universitară se ascunde un alt element demografic: unificare familiilor peste hotare, plecarea tinerilor peste hotare și decizia familiilor de a le asigura studii superioare copiilor.

„Însă cea mai mare provocare pentru universitățile din Moldova este lipsa de înțelegere a fenomenelor care au loc. În „lupta” pentru studenți, universitățile au declanșat o adevărată „concurență” distructivă între ele, în special asta se referă la universitățile de stat. Este destul de trist să urmărești cum în lupta pentru studenți 2-3 universități de stat dublează specialitățile și luptă pentru același număr de studenți, iar pe final în loc de o grupă de 25-30 studenți, avem 2-3 grupe a câte 10-15 studenți la 3 universități, evident cu costuri duble de pregătire pe fundalul scăderii dramatice a bugetelor universitare. Această luptă între Universitățile de stat au provocat majorarea costurilor de pregătire a unui student în condițiile de reducere dramatică a bugetelor universitare. Cam proastă consecință a unor politic dezechilibrate”, precizează expertul.

Veaceslav Ioniță susține că această criză de studenți a scos în evidența de fapt criza sistemului educațional, care până mai ieri nu se vedea datorită bugetelor enorme provocate de explozia de studenți în perioada 1997-2008.