Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Episcopul Ioan de Soroca: credincioșii…

Episcopul Ioan de Soroca: credincioșii nu trebuie să facă mese copioase pe mormintele rudelor

Într-un inteviu pentru ZdG, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, spune că, de Paștele Blajinilor, oamenii trebuie să meargă la cimitire „pentru a săvârși rânduiala de pomenire” și a oferi daruri pascale celor nevoiași, dar nu pentru a face mese copioase și beții printre morminte. 

„Cât priveşte Paştele Blajinilor, credincioşii trebuie să meargă la mormintele răposaţilor, la rude, care se află în acest dormitor veşnic, în cimitir, pentru a săvârşi rânduiala de pomenire, pentru a oferi celor nevoiaşi careva daruri pascale, dar să nu facă din mormintele rudelor, care sunt mici altare de jertfă, mese copioase, unde acestea derivă deseori în beţii, în utilizarea unui limbaj licenţios şi în alte acţiuni care nu sunt demne de numele creştin şi care aduc multă supărare celor adormiţi întru Domnul”, spune Ioan Moșneguțu.

În același interviu, episcopul de Soroca spune că termenul „taxe bisericești”, este unul străin bisericii, iar preoții care impun aceste taxe aduc o defăimare bisericii.

„Vreau să vă zic clar şi răspicat – taxele bisericeşti sunt o sintagmă străină bisericii. Dacă cineva dintre preoţi îndrăzneşte şi formulează asemenea noţiune şi scrie pe o hârtie: cununie – atâta, botez – atâta, acesta aduce o defăimare bisericii. Credinciosul, dacă găseşte de cuviinţă să jertfească pentru biserică – o face. În cazul în care credinciosul din convingere, din dorinţa de a nu o face, nu aduce bani bisericii, nici nu îl obligă nimeni. Toate sunt săvârşite în biserică cu bucurie, cu pace şi fără plată”, afirmă părintele.

În acest an, creștin-ortodocșii sărbătoresc Paștele Blajinilor pe 15 și 16 aprilie.