Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul secțiilor de vot în…

Dosarul secțiilor de vot în diasporă nr. 2. Au sau nu loc pregătirile pentru deschiderea celor 150 de secții de vot, după cererea de chemare în judecată depusă de AUR? Precizările președintelui CEC

Au rămas doar două săptămâni până la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, și încă nu a fost luată una dintre cele mai importante decizii – cea care poartă numele numărului de secții de votare care vor fi organizate în diaspora.

Iar asta pentru că, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis ca autoritățile electorale să-și modifice decizia cu privire la numărul de secții de vot pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare, lucru pe care l-a și făcut, adoptând hotărârea prin care s-a decis organizarea a 150 de secții de vot în diasporă, Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a atacat și această decizie a Comisiei la Curtea de Apel Chișinău și, deocamdată, nu este programată nicio ședință de judecată în acest sens.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Dorin Cimil, președintele CEC, ne-a comunicat că indiferent de cererea de chemare în judecată a AUR, autoritățile competente continuă pregătirile pentru funcționarea a 150 secții de votare peste hotarele R. Moldova pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Indiferent de cererea de chemare în judecată a AUR se continuă lucrul pentru funcționarea a 150 secții de votare peste hotare. În ziua de luni planificăm să transmitem către MAEIE toate cele necesare din punct de vedere al dotării electorale pentru expediere”, ne-a comunicat Dorin Cimil.

Joi, 24 iunie, AUR, care anterior, alături de alte partide politice, a atacat hotărârea CEC cu privire la deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă, cerând că fie organizate mai multe secții, a atacat la Curtea de Apel Chișinău și hotărârea CEC din 23 iunie, prin care s-a decis organizarea a 150 de secții de vot în străinătate.

După două săptămâni de procese în instanțele de judecată și după opt ore de consultări între membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), miercuri, 23 iunie, CEC a majorat cu patru numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în diaspora la alegerile parlamentare. Mai exact, CEC a emis o hotărâre prin care a anunțat că în străinătat vor fi constituite 150 de secții, dar nu 190, cum se cerea anterior.