Dosarul „Diaspora vs R. Moldova”. Avocații apelează la instituțiile internaționale

Avocații diasporei au sesizat Comitetul pentru drepturile civile și politice din cadrul ONU, în legătură cu alegerile prezidențiale din 13 noimebrie 2016, atunci când dreptul la vot a fost încălcat din cauza epuizării buletinelor de vot în 18 secții de votare de peste hotare.

„Această cale legală este posibilă conform procedurii permise de Pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care R. Moldova a aderat și și-a asumat angajamentul de a asigura implementarea și respectarea drepturilor consacrate, inclusiv a dreptului de a alege”, se menționează într-un mesaj al avocaților Veronica Mihailov-Moraru, Digore Eduard și Sorina Macrinici.

Avocații precizează că deși a validat alegerile, Curtea Constituțională a R. Moldova a constat eșecul autorităților de a asigura dreptul la un proces echitabil în examinarea contestațiilor cu privire la încălcarea dreptului la vot al cetățenilor din diasporă: „Au fost înaintate mai multe adresări Parlamentului R. Moldova de a elimina acele carențe din legislația electorală care ar evita pe viitor astfel de încălcări. Dar, contrar necesităților de a îmbunătăți legislația electorală și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, am asistat la o schimbare radicală a sistemului național electoral de votare, care va îngrădi și mai mult accesul cetățenilor din diasporă de a participa la administrarea treburilor statului”.

Prin adresarea acestei sesizări la Comitetul ONU, avocații speră că vor face auzită vocea diasporei. Sesizarea a fost pregătită și expediată de către avocați și membri activi din diasporă.

La 13 noiembrie 2016,  peste hotare au votat 138720 de alegători, număr record din istoria alegerilor în R. Moldova. În mai multe secții de votare din diasporă numărul maxim de trei mii de buletine de vot a fost epuizat. La 20 noiembrie 2016, în cel puțin 30 de orașe din întreaga lume cetățenii moldoveni au organizat acțiuni de protest și flasmob-uri prin care și-au exprimat dezacordul față de rezultatele alegerilor prezidențiale. Diaspora a cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. De asemenea, cetățenii au solicitat statului organizarea repetată a turului II de scrutin. La 21 noiembrie 2016, avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru, mandatați de către 143 de cetățeni moldoveni din Italia, Marea Britanie, Franța, Irlanda și Germania, au depus două cereri de chemare în judecată la Judecătoria Centru, iar ca părți terțe au fost atrase CEC, MAEIE și Guvernul R. Moldova. La 2 decembrie 2016, după mai bine de 11 ore de ședințe și două ore de deliberare, magistrata sect. Centru, Djeta Chistol, a respins cererea de chemare în judecată a celor 143 de cetățeni din diasporă, calificând-o drept „neîtemeiată”.

La o săptămână după ce Curtea de Apel Chișinău a menținut, fără modificări, hotărârea Djetei Chistol, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul avocaţilor. Decizia CSJ a fost luată de judecătorii Mihai Poalelungi, Tatiana Vieru, Valentina Clevadî și Oleg Sternioală. Respectiv, magistrații nu au recunoscut faptul că alegătorilor din străinătate le-a fost încălcat, la 13 noiembrie, dreptul la vot.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *