Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un proiect de lege…

DOC Un proiect de lege care presupune auditul public extern în domeniul gazelor naturale, votat de Parlament în prima lectură

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat joi, 9 decembrie, în prima lectură, proiectul de lege care presupune auditul public extern în domeniul gazelor naturale.

Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, în baza acestei legi speciale, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale. Astfel, entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi.

Termenul limită de prezentare a raportului auditului este 31 octombrie 2022, menționează deputatul PAS.

„A nu se confunda acest audit public extern cu auditul datoriei agreat în cadrul protocolul negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale. Auditul datoriei agreat în protocol va fi efectuat de către o companie internațională, contractată de Ministerul Finanțelor. Acest audit public extern al Curții de Conturi va trebui să fie unul complex, care pe lângă analiza datoriilor invocate, ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care a fost au fost făcute cheltuielile și investiții care ulterior au fost incluse în tarif, cum a fost administrat acest domeniu în ultimii ani, dacă au semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă”, a precizat Radu Marian într-o postare pe Telegram.

Potrivit autorilor proiectului, inițiativa legislativă nu implică costuri financiare suplimentare la bugetul public național.