Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Un fost secretar de…

DOC Un fost secretar de stat al MEC riscă să rămână fără peste 2 milioane de lei – avere nejustificată

Sursa: Ivan Gheorghiu/Facebook

Funcționarul cu statut special din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), fost secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Ivan Gheorghiu și familia sa dețin peste două milioane de lei – avere cu caracter nejustificat. Mai exact, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat existența diferenței substanțiale în mărime de 2 184 037 de lei, adică circa 288 de salarii medii pe economie, între averea dobândită și veniturile obținute de către Gheorghiu, soția acestuia și cei doi copii minori, pe parcursul perioadei octombrie 2018-octombrie 2021.

Controlul averii și intereselor personale ale ex-secretarului de stat Ivan Gheorghiu a avut loc în baza unei sesizări înregistrate de ANI în septembrie 2021.

Potrivit sesizării: petiționarul solicită examinarea declarațiilor de avere și interese depuse de Ivan Gheorghiu pentru anul 2018 în calitate de șef de catedră la Academia „Ștefan cel mare” a MAI, pentru anul 2019 și 2020 în calitate de secretar de stat în cadrul MECC. Din declarațiile menționate petiționarul a reținut că în declarația pentru anul 2018 este indicat la capitolul III bunuri imobile, subcapitolul B, un apartament cu anul dobândirii 2001, care nu mai este trecut în anii următori. În schimb, în declarația pentru anul 2019 este indicat un alt apartament cu anul dobândirii 2019 la care se mai adaugă încă unul cu anul dobândirii 2020 în declarația pentru anul 2020 (depusă la 26.03.2021) (…).

Astfel, inspectoarea de integritate stabilit pentru perioada anului fiscal 2018 o diferență între averea dobândită și veniturile obținute în sumă de circa 21 de mii de lei, pentru perioada anului fiscal 2019 – o diferență de peste 809 mii de lei, iar pentru perioada anului fiscal 2020 o diferență de 1.4 milioane de lei.

Conform actului de constatare al ANI din 11 iulie, „se transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate”.

Totodată, Gheorghiu ar putea să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate
publică, cu excepţia funcţiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare sau din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate, cu înscrierea în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Din octombrie 2018, Ivan Gheorghiu a fost numit în funcția de șef al Catedrei pregătire fizică și autoapărare a Facultății Securitate civilă și ordine publică a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, iar din august 2021, până în prima partea a anului 2022, a ocupat funcția publică cu statut special de prorector pentru administrare și gestionare proiecte al Academiei ”Ștefan cel Mare” a MAI.

Acesta a ocupat funcția de secretar de stat al MEC în perioada noiembrie 2019 – august 2021.

Gheorghiu a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pe lista Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), fiind membru până în prezent al formațiunii politice.