Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Transportatorii amenință cu proteste…

DOC Transportatorii amenință cu proteste și sistarea totală a rutelor regulate, după restricții impuse de CNESP

„Hotărârea CNESP din 14.02.2021 pune în pericol existența ramurii transportului rutier de pasageri și este capabilă de a duce la stoparea activității pe multe rute regulate, care nu-și vor putea relua activitățile după anularea restricțiilor”. Asta spun reprezentanții Asociației Patrolane a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după ce luni, 15 februarie, Comisia Natională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

În context, transportatorii menționează că în cazul în care vor fi sancționați pentru nerespectarea restricțiilor anunțate, ei vor organiza proteste în fața Guvernului și amenință cu și sistarea totală a rutelor regulate.

Tot aici, responsabilii din cadrul APOTA anunță că a adresat o scrisoare deschisă în acest sens către premierul interimar Aureliu Ciocoi.

scrisoare deschisă by Ziarul de Gardă on Scribd

Autoritățile și în special CNESP sânt rupte de viața de zi cu zi din Republica Moldova și nu doresc să observe că deciziile/hotărârile adoptate de ei nu conțin soluții, dar crează probleme noi, pe lângă cele create de pandemie. Restricțiile impuse transportului public pot avea sens atunci când persoanelor care se deplasează la/de la locul de muncă, le este oferită o alternativă sustenabilă și accesibilă. Iar de facto, această alternativă a devenit transportul ilegal de persoane, care a luat o amploare mare pe timp de pandemie, iar fenomenele de corupție profundă din cadrul INSP, Poliției de Frontieră, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal a creat un întreg sistem de protecție a activităților ilegale, care au dus la neobservarea și nesancționarea transportatorilor ilegali, chiar și atunci când aceștia traversează frontiera de stat cu pasageri. Aceste restricții au dus la aplicarea unor amenzi exagerate pentru transportatorii privați din mun. Chișinău și la dispariția acestora, în timp ce troleibuzele proprietate municipală sunt arhipline, fără a fI sancționate în modul similar cum au fost sancționați cei privați.

Hotărârea CNESP din 14.02.2021 pune în pericol existența ramurii transportului rutier de pasageri și este capabilă de a duce la stoparea activității pe multe rute regulate, care nu-și vor putea relua activitățile după anularea restricțiilor.

Din acest motiv, transportatorii nu pot să nu reacționeze împotriva acestei Hotărâri. Vom acționa solidar și în mod colectiv pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

După prima amendă aplicată transportatorilor pentru neexecutarea Hotărârii din14.02.2021, este foarte probabil că va fi anunțată data protestului transportatorilor în fața Guvernului și sistarea totală a rutelor regulate”, se menționează în scrisoarea deschisă adresată premierului interimar.

Luni, 15 februarie, starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova a fost prelungită până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică.

Astfel, CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2, printre care limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.