Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Raport FMI pentru 2020:…

DOC Raport FMI pentru 2020: „R. Moldova continuă să sufere de corupție semnificativă și guvernare vulnerabilă”

„În ciuda faptului că există în mare măsură cadre juridice și instituționale, R. Moldova continuă să sufere de corupție semnificativă și guvernare vulnerabilă. Acestea sunt destul de pronunțate în domeniile statului de drept, anticorupției, combaterii spălării banilor și combaterii finanțării terorismului și guvernării.” Acestea sunt principalele concluzii care se regăsesc în raportul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru anul 2020 cu privire la R. Moldova, realizat de o echipă din cadrul FMI.

Potrivit raportului FMI, care se referă la situația R. Moldova din 2020, statul de drept în R. Moldova este slab, cu o implementare slabă a legislației și reglementărilor cadre. Sistemul de justiție este larg recunoscut ca fiind ineficient și susceptibil corupției și căpturării, cu principalii actori judiciari (inclusiv judecători, procurori, criminali) anchetatori și executori judecătorești) percepute ca fiind lipsite de integritate și independență. Aceste probleme, de asemenea par a fi principalele motive pentru protecția deficitară a drepturilor de proprietate și executarea contractelor, precum precum și aplicarea neconcordantă a cadrului juridic comercial. Un stat de drept slab în Moldova este citată ca un factor de descurajare pentru investițiile străine directe și dezvoltarea sectorului privat.

În context, experții FMI susțin că, în ceea ce privește problema întreprinderilor de stat (ÎS), cadrul instituțional pare fragmentat, predispus la schimbări bruște și propice la estomparea responsabilităților instituționale. Privatizarea activelor de stat și a întreprinderilor de stat rămâne o preocupare gravă.

„În ceea ce privește gestionarea finanțelor publice (PFM), controalele și transparența sunt puternice în principal cheltuieli bugetare, dar mai puțin pentru cheltuieli / tranzacții în afara „cadrului principal”. Recomandările includ: stabilirea unui cadru pentru transparența fondurilor, un cadru pentru 9 proiecte în afara cadrului „investițiilor de capital”, monitorizarea leasingului publicului local Terenurile autorităților, monitorizarea sistemică a achizițiilor, acoperirea și conectarea sistemelor IT și consolidarea capacității de audit intern”, se mai menționează în raport.

Raportul a fost elaborat în perioada decembrie-iulie 2020 de către experții FMI: Ioana Luca, Kathleen Kao, Maksym Markevych, Yugo Koshima, Pasquale Di Benedetta, Kors Kool, Michael O’Grady, Hans Weenink, Katharine Sea.