Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ R. Moldova va oferi…

DOC R. Moldova va oferi Ucrainei un lot de asistență umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei – decizie CSE

Sursa foto: The Guardian

Un lot de asistență internațională umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei va fi acordat Ucrainei, pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Decizia a fost aprobată la ședința de vineri, 9 iunie, a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), anunță Guvernul.

Potrivit Executivului, lotul de asistență include stații de pompare a apei, bărci gonflabile, produse alimentare, precum și echipamente necesare pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor.

Bunurile vor fi oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Agenției Rezerve Materiale.

Conform datelor oficiale oferite de autoritățile ucrainene, în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, au fost inundate peste 2 600 de case, iar circa 1 700 de persoane au fost evacuate din regiunea afectată, anunță Guvernul.

„Este analogic armelor nucleare tactice”. Cine se află în spatele distrugerii barajului de la Kahovka și cum va afecta aceasta evoluția ostilităților – opinia experților militari

Pe 6 iunie 2023, în regiunea Herson din Ucraina, în jurul orei 2:50, a fost distrus un baraj al hidrocentralei de la Kahovka, care până în acel moment se afla sub controlul armatei ruse.

Compania ucraineană „Ukrhidroenergo” a declarat că centrala hidroelectrică de la Kahovka a fost complet distrusă și nu poate fi restaurată. Presa relatează că acum hidrocentrala este practic complet acoperită cu apă. Aproximativ 300 de animale au murit în grădina zoologică inundată din Nova Kahovka.