DOC/ Protocolul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei și Cercetării al R. Moldova și Ministerul Educaţiei din România, aprobat de Guvern
Cabinetul de miniștri a adoptat miercuri, 20 octombrie, inițierea negocierilor și aprobarea semnării Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației din România pentru perioada 2021-2025.
Scopul Protocolului de colaborare, potrivit Guvernului, este de a continua activitățile și proiectele în educație, inclusiv Programul de mobilitate academică dintre părți, dar și susținerea de către autoritățile române a procesului de reformare și modernizare a sistemului educațional din R. Moldova, în conformitate cu aspirațiile țării de integrare europeană.
Tratatul conține următoarele prevederi:
- Implementarea Programului de mobilitate academică între părți;
- Delegarea profesorilor români pentru activitate didactică în instituțiile de învățământ din R. Moldova;
- Stagii de formare pentru cadre didactice și personal de conducere din învățământul general, inspectori școlari și cadre didactice din învățământul superior din R. Moldova;
- Elaborarea și armonizarea programelor școlare în conformitate cu practicile educaționale europene.
- Realizarea donațiilor de manuale și a altor materiale metodico-didactice;
- Dezvoltarea de parteneriate între instituțiile de învățământ preuniversitar, inspectorate școlare și alte structuri din domeniu;
- Dezvoltarea de parteneriate între agențiile de specialitate din subordinea celor două ministere și implementarea unor proiecte comune în cadrul oferit de programele regionale și europene în domeniul educației și formării profesionale.
Potrivit Guvernului, tratatul va substitui Protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova și Ministerul Educației al României pentru anii de învățământ 2016-2019.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.