Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Profesori și elevi, obligați…

DOC Profesori și elevi, obligați printr-o dispoziție a Primăriei să îmbrace haine festive, eșarfă și tocă pentru absolvenți și să participe la un concert organizat într-un parc din capitală. PAS solicită PG să se autosesizeze pentru abuz în serviciu

Printr-o dispoziție a Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) mai mulți elevi și profesori sunt obligați să îmbrace haine festive, eșarfă și tocă pentru absolvenți și să participe vineri, pe 17 iunie curent, la Programul cultural-distractiv dedicat absolvenților cu genericul „Gala absolvenților – 2022”, organizat de Primăria municipiului Chișinău în Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei.

Într-un comentariu pentru ZdG, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei Ion Ceban, a menționat că dispoziția Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) este conform legii și că instituția (DGETS) poate emite astfel de dispoziții prin care, inclusiv, să oblige profesorii să însoțească copiii la evenimente în condițiile în care unii dintre ei sunt minori.

Reprezentanții partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, au calificat documentul prin care elevii și profesorii sunt obligați să participe la concertul organizat de primărie drept intimidare și solicită Procuraturii Generale să se autosesizeze pe faptul abuzului în serviciu comis de angajații Primăriei.


Potrivit dispoziției în posesia căruia a intrat Ziarul de Gardă, semnată de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS)a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Andrei Pavaloi, și expediată directorilor instituțiilor de învățământ secundar ciclul I și II din mun. Chișinău, directorii instituțiilor de învățământ secundar, ciclu I și II, împreună cu elevii claselor absolvente și diriginții de clasă a acestora sunt obligați să participe vineri, 17 iunie, începând cu ora 18:00 și până la 22:00, la Programul cultural-distractiv cu genericul „Gala Absolvenților – 2022”.

Evenimentul, la care vor evolua mai mulți artiști printre care Natalia Gordienco, Geta Burlacu, DJ Bond, dar și Frații Advahov și formația Zdob și Zdub, este organizat în baza unei dispoziții a primarului general al Capitalei, Ion Ceban, emisă luni, 13 iunie curent.

Sursa doc: ZdG

Pe lângă faptul că atât profesorii, cât și elevii sunt obligați ca să participe la concert, absolvenții trebuie să vină la eveniment cu eșarfa și tocă pentru absolvenți, iar atât ei cât și profesorii trebuie să meargă la manifestație îmbrăcați cu haine festive.

Deputata Angela Munteanu-Pojoga a solicitat marți, în cadrul unei conferințe de presă, organelor competente să se autosesizeze în urma dispoziției emise de Direcției generale educație, tineret și sport prin care profesorii și elevii sunt obligați să participe la evenimentul organizat de Primărie.

„Ieri am aflat că domnul Pavaloi, sluga primarului în educație, a emis un demers către toți directorii instituțiilor educaționale. Acesta, pentru promovarea șefului săi Ion Ceban obligă toți directorii instituțiilor să se prezinte obligatoriu la un concert. Aceste obligații sunt similare cu cele când țara era guvernată de socialiști și comuniști. (…) Vin cu un apel către Primărie și șefii subdiviziunilor acesteia: „Nu terorizați angajații instituțiilor municipale. Nu impuneți oamenii să vină la evenimentele voastre preelectorale”. Nu aveți niciun drept să impuneți pe cineva să vină la concertele voastre și nu aveți dreptul să-i intimidați pe cei care refuză să participe la astfel de distracții. În calitate de deputat, solicit organelor competente să analizeze aceste chemări obligatorii prin prisma abuzului în serviciu, iar cei care se fac vinovați să fie penalizați”, a declarat deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga.