Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Motivul pentru care directorul…

DOC Motivul pentru care directorul CNA cere amânarea audierilor din Parlament în cazul furtului miliardului

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), a expediat o scrisoare în adresa președintelui Parlamentului în care solicită examinarea posibilității de amânare a audierilor parlamentare privind investigarea fraudei bancare și recuperarea bunurilor sustrase în urma acesteia. Răspunsul vine după ce și procurorul general Eduard Harunjen a informat Parlamentul despre faptul că „se află în imposibilitate de a da curs solicitării deputaților”.

Bogdan Zumbreanu precizează că în perioada 1-12 octombrie, în R. Moldova se află în misiune echipa de experți ai comitetului MONEYVAL din cadrul Consiliului Europei, care a început evaluarea situației în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului: „Întâlnirile pe care le au experții Comitetului cu reprezentanții organelor de drept din Moldova au loc în sediul CNA. Acest fapt implică participarea atât a reprezentanților subdiviziunilor Centrului, cât și a corpului managerial”.

Astfel, directorul CNA solicită examinarea audierilor parlamentare pentru o altă zi, după încheierea misiunii Consiliului Europei. Totodată, Zumbreanu mai invocă și motivul că pentru a oferi informații detaliate, va fi necedat că solicite și anumite date de la Procuratura Anticorupție.

După ce au existat mai multe încercări fără succes de a audia în Parlament situația cu privire la mersul anchetei în privința investigării furtului miliardului, în ședința din 27 septembrie a Parlamentului, la inițiativa Partidului Socialiștilor, deputații au votat audierea pe 4 octombrie a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, șefului Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, procurorului general, Eduard Harunjen și procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.