Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Mai multe ONG-uri susțin…

DOC Mai multe ONG-uri susțin că CEC a modificat abuziv procedura de acreditare a observatorilor

Mai multe ONG-uri își exprimă dezacordul față de aprobarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a modificărilor la Regulamentul privind statutul observatorilor, care prevede completarea de către aceștia a unui formular. Prin intermediul unui apel, ONG-urile au solicitat CEC abrogarea de urgență a hotărârii prin care au fost incluse, în opinia lor, „condiții abuzive și limitate în domeniul monitorizării alegerilor”.

Mai exact, ONG-urile sunt nemulțumite de introducerea unui fomular pentru acreditarea observatorului național. Organizațiile semnatare ale apelului îl cataloghează ca fiind unul cu caracter abuziv și birocratizat: „A fost dublat numărul rubricilor care urmează a fi completate de candidatul la acreditare, fiind solicitată completarea personală a așa tip de informații ca: IDNP, participarea anterioară la alegeri, adresa de mail, telefon de contact etc., precum și semnătura obligatorie”.

ONG-urile au solicitat CEC-ului să abroge de urgență această hotărâre și îndeamnă autoritatea electorală să trateze instituția observatorului nu ca pe un inamic al său, ci ca pe un partener.

În cadrul ședinței de CEC din 19 iunie, membrul CEC,Sergiu Gurduza a propus un proiect de abrogare a hotărârii pe motivul lipsei expertizei juridice: „Dacă se acceptă, se remite proiectul definitiv la expertiză, după care să îl examinăm încă o dată”.

Președinta CEC, Alina Rusu, a menționat însă că expertiza juridică nu este obligatorie: „Mi se pare că acuzațiile aduse sunt absolut exagerate și lipsite de fond, iar limbajul autorilor apelului este sfidător”.

Membrul CEC, Iurie Ciocan, a menționat că modificările prevăd că orice persoană și instituție care solicită acreditare va fi obligată prin regulament să prezinte la CEC cererea de înregistrare și un formular: „Acest lucru este necesar pentru ca să vedem cine sunt oamenii care își asumă observarea alegerilor, dar și pentru a  aduce oameni calificați”.

Ciocan a mai adăugat că la alegerile parlamentare din 2014, cei 600 de observatori internaționali au îndeplinit de fapt acest formular, care nu este o noutate și care e necesar pentru profesionalizarea acestei activități.

După mai multe acuzări și discuții aprinse în cadrul ședinței, abrogarea hotărârii a fost respinsă de trei membri CEC, alți doi s-au abținut și doar Sergiu Gurduza a votat pentru abrogare.