Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Hotărârea integrală a CNESP:…

DOC Hotărârea integrală a CNESP: ANTA și MAI vor intensifica controlul respectării măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 în transportul rutier de persoane

Imagine-simbol

Agenția Națională de Transport Auto (ANTA) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor intensifica controlul respectării măsurilor de prevenire a infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane în trafic local, municipal, raional, interraional şi internaţional. Totodată, până pe 13 septembrie 2021, Ministerul Sănătății de comun acord cu autorităţile publice centrale va actualiza şi va prezenta spre aprobare Planul de pregătire şi răspuns la infecţia cu coronavirus de tip nou (COVID-19), versiunea 3. Acestea sunt câteva dintre prevederile care se conțin în hotărârea integrală a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care a fost adoptată pe 9 septembrie.

Membrii CNESP au declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova pentru perioada 10 septembrie – 30 octombrie 2021

Astfel, începând cu data de 11 septembrie, accesul persoanelor cu vârsta de 18 ani şi mai mult la evenimentele desfăşurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri etc. şi în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte şi ringurilor de dans se permite cu respectarea următoarelor condiţii:

  • prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • sau prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore (pe suport de hârtie sau în format digital);
  • sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni), sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID19. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigaţiei.

„Autorităţile din domeniul ordinii publice şi apărării naţionale vor intensifica supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19; Comunitatea academică, experţii în medicină şi domenii adiacente se vor angaja în campania de informare obiectivă şi corectă a societăţii cu privire la necesitatea implementării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecţia COVID-19, în special despre necesitatea vaccinării, prin explicarea argumentată a riscurilor cauzate de infectarea cu multiplele tulpini ale coronavirusului de tip nou”, se arată în document.

Decizia integrală a CNESP:

Potrivit CNESP, până la data de 8 septembrie 2021, în R. Moldova au fost înregistrate, cumulativ, 272.325 cazuri de COVID-19, dintre care 5.351 sunt cazuri active.

De asemenea, s-a înregistrat un număr sporit de cazuri de peste 30% în perioada 30 august-5 septembrie, comparativ cu săptămâna precedentă. În aceeași perioadă, numărul persoanelor decedate a crescut cu 35,5%.