Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Hotărârea integrală a CESP…

DOC Hotărârea integrală a CESP Chișinău: se mențin măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național

În contextul în care pe teritoriul municipiului Chișinău s-a înregistrat o incidență de 283,7 de cazuri la 100 mii populație în ultimele șapte zile, membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău au adoptat vineri, 24 septembrie, o nouă hotărâre. Astfel, pe teritoriul municipiului Chișinău se menține stare de alertă de „cod roșu”, precum și măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național.

Totodată, s-a decis că Centrul de Sănătate publică Chișinău va stabili, o dată la șapte zile, în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru municipiu.

CESP Chișinău a luat act de măsurile de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care au fost aprobate, pe 22 septembrie curent, de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP): purtarea obligatorie a măștilor de protecție, inclusiv în transportul public, precum și respectarea distanței fizice de cel puțin un metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul; respectarea distanței fizice între persoane de minimum un metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public, precum și alte măsuri.

„Se solicită suportul autorităților din domeniul ordinii publice și organelor cu funcții de control în intensificarea supravegherii respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control al infecției de COVID-19, pe teritoriul municipiului Chișinău, în conformitate cu domeniile de competență”, se arată în document.

Decizia integrală a CESP a municipiului Chișinău:

Pe 22 septembrie curent, CNESP a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate. Măsurile prevăzute vor intra în vigoare pe 1 octombrie 2021. Detalii aici.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va stabili odată la șapte zile pragul de alertă pentru nivelul național și pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi şi UAT ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia. Astfel, CNESP a adaptat pragurile de incidență de infectare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Pragul de alertă roșu se aplică pentru localitățile unde se înregistrează 250 de cazuri sau mai mult la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. Potrivit CNESP, municipiul Chișinău și municipiul Bălți se află sub pragul de alertă roșu. În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat. Activitățile teatrelor, cinematografelor și sălilor de concert se vor desfășura la capacitatea de 50% din numărul de locuri existente în interior.