DOC/ Guvernul va aloca 5 milioane lei pentru sprijinirea inițiativelor diasporei

Moldovenii din diasporă sunt încurajați să creeze proiecte pentru dezvoltarea localităților de origine. Astfel, cabinetul de miniștri a aprobat programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, în cadrul căruia autorii proiectelor vor fi susținuți financiar.  Potrivit Guvernului, în acest an au fost alocate 5 milioane de lei pentru sprijinirea inițiativelor cetățenilor plecați peste hotare.

Programul este prevăzut pentru perioada 2019-2025 și presupune susținerea proiectelor de infrastructură, agricole, de protecție a mediului, de eficiență energetică, dar și de promovare a turismului rural. De asemenea, vor fi eligibile proiecte educaționale, dar și de protecție socială, inclusiv de deschidere a centrelor medicale sau a cantinelor sociale. Programul „DAR 1+3” va fi pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2019.

În anul curent, Guvernul va oferi suport financiar pentru implementarea a cel mult 25 de proiecte de dezvoltare locală. Pentru un proiect din bugetul de stat va fi alocată o sumă de până la 200 mii de lei, care să acopere maximum 50% din cheltuieli. Dosarele vor fi acceptate în baza principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea resurselor financiare disponibile.

Condiția de bază pentru a obține finanțări de la stat în cadrul Programului „DAR 1+3” este ca și beneficiarul să aibă o contribuție financiară, dar și să fie susținut de autoritățile locale și de un partener de dezvoltare sau donator. Proiectele înaintate spre finanțare vor trebui realizate în decurs de maxim 12 luni de la momentul aprobării proiectului.

În perioada 2015-2018, în 40 de localități au fost implementate 36 de proiecte promovate de diasporă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *