Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Familiile lucrătorilor medicali care…

DOC Familiile lucrătorilor medicali care au fost răpuși de COVID-19 vor primi o indemnizație unică de 100.000 de lei

Foto: World Health Organization in Moldova

Familiile lucrătorilor medicali care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 vor primi o indemnizație unică de 100.000 de lei. Un regulament în acest sens a fost aprobat astăzi, 3 martie, în cadrul ședinței Guvernului R. Moldova.

Potrivit regulmentului aprobat de Guvern, personalul decedat în lupta cu COVID-19 din cadrul instituțiilor medicosanitare publice, care desfășoară activități de combatere a COVID-19, „se consideră personalul angajat în instituțiile medico-sanitare publice din cadrul asistenței medicale primare, asistenței medicale specializate de ambulatoriu, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale urgente prespitalicești, serviciilor medicale de înaltă performanță, instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației
Naționale a Penitenciarelor și Serviciului de Informații și Securitate (în continuare – instituții medico-sanitare publice), al cărui deces a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19″.

Astfel, dreptul la indemnizația unică se acordă:

  • soțului supraviețuitor, care s-a aflat în relaţie de căsătorie cu persoana decedată, la data decesului;
  • copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • unuia dintre părinți, în cazul în care nu există urmași specificați la subpct. 1) și 2). În cazul părinților divorțați, cuantumul indemnizației unice se împarte între ei în părţi egale.

Cererea pentru stabilirea indemnizației unice se depune de către persoana
care a obținut dreptul la indemnizația unică sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative, la instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică în care a activat persoana decedată.

Până la ziua de azi, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 crește îngrijorător pe teritoriul R. Moldova. Alte 1400 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate la 2 martie.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 187 847.

În total, 167 442 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, 4002 persoane au decedat.