Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (DOC) Declarația comună și istoriile…

(DOC) Declarația comună și istoriile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova au fost transmise astăzi către mai multe instituții publice

Istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, sunt transmise astăzi, 12 ianuarie, către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei. Istoriile femeilor sunt din diferite perioade, începând cu anii `90, până în prezent.

Declarația comună a femeilor a fost semnată și de 36 de organizații nonguvernamentale.

„Solicitările expuse în această declarație sunt către toți, nu sunt doar către Guvern. Nu vrem să creadă cineva că avem ca scop denigrarea sistemului medical din R. Moldova sau a medicilor care își fac munca cu onestitate. Sunt revendicări atât către prim-ministru, către Centrul Național Anticorupție, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Avocatul Poporului, instituțiile internaționale acreditate în R. Moldova, organizații nonguvernamentale din domeniu, către massmedia, către toți oamenii care vor să susțină aceste femei și să schimbe lucrurile în această țară”,  spune Alina Andronachi, co-autoare a declarației.

Inițiativa femeilor a venit după ce o tânără din Anenii Noi a fost nevoită să nască singură în veceul de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, fiindu-i refuzat sau ignorat ajutorul personalului acestei instituții.

„Astăzi am depus declarația femeilor prin istoriile tragice, similare cu cele ale Ecaterinei. În două zile postarea ei a adunat mai mult de două mii de comentarii și când citeam comentariile la postarea ei, am văzut că mai mult de jumătate aparțin femeilor care au trecut prin situații similare,” spune Alina Andronachi.

Alina Andronachi, co-autoarea declarației recunoaște că a decis să se implice fiind motivată de propia experiență trăită cu doi ani în urmă: „Atunci am tăcut, dar îmi dau seama că cineva trebuie să ajute aceste femei”.

„În spitalele noastre este lipsă de consiliere psihologică și nu doar în secțiile unde se face avort, se pierde o sarcină, dar în general în spitale nu există sprijin psihologic pentru paciente, dar și pentr rudele acestora. Observăm că în mare parte este problema lipsei comunicării dintre pacient și medic, lipsă de susținere și compătimire, dar și lipsa susținerii psihologice. Este una când tu simți durerile și contracțiile nașterii, dar știi că după asta vei ține copilul în brațe și este altceva când tu știi că simți aceste dureri, contracții, dar nu mai ții pe nimeni în brațe după asta”, a declarat Alina Andronachi.

Din momentul înregistrării declarației, autoritățile au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiționarelor. Discuțiile despre lacunele din sistemul medical au luat turații în spațiul public după ce o tânără de 19 ani a relatat acum câteva zile pe o rețea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în veceul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău, după ce a strigat după ajutor, dar a fost ignorată. În prezent, tânăra este asistată gratuit de către avocații unei organizații neguvernamentale de profil.

Pe 9 ianuarie 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a susținut o conferință pe marginea rezultatelor anchetei interne despre cazul dat. Sora principală, șeful ginocologie, asistenta medicală de gardă au fost pedepsiți cu eliberarea din funcție, iar cu mustrare aspră  au fost pedepsiți- medicul de gardă obstetrician- ginecolog, care a fost pe 13 -14 decembrie de serviciu și directorul centrului perinatal.

Citiți aici declarația integrală:

Foto: privesc.eu