Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia privind obligativitatea purtării…

DOC Decizia privind obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice din Chișinău, atacată în instanță

Un birou de avocați a atacat în instanță decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău privind obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului.

Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, prin această măsură se încalcă dreptul constituțional la liberă circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament.

„Prin această Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv că în viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important e ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poartă aceeași masca săptămâni întregi și se intoxică de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importantă pentru autorități. Dezgustător și abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vădesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea Hotărârii de către instanța de judecată competentă”, motivează juristul.

În context, acesta îndeamnă autoritățile să ia măsuri care „să întărească imunitatea grupului de risc”, prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conțin vitamine, zinc și prin alte metode similare.

„Nu poți lupta cu un virus prin metode disperate, barbare și bolșevice. În țări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unde măștile nu sunt obligatorii nici în spații închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară față de R. Moldova”, mai spune juristul.

La 20 noiembrie Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis că purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public.