Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ De la 321 la…

DOC De la 321 la 700 de lei. Locuitorii municipiului Chișinău sunt nevoiți să achite aproape dublu pentru impozitul pe bunurile imobiliare. Din anul 2021 nu se aplică reducerea de 15 % și a fost redus termenul de plată până pe 30 iunie

sursa foto: egov.md

Unii locuitori ai municipiului Chișinău, care au primit avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare, sunt nemulțumiți pentru că trebuie să achite aproape dublu, față de anii precedenți. Pe lângă aceasta, în urma modificărilor la legislația fiscală, votate de Parlament în 2020, la inițiativa Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu, începând cu anul 2021, 30 iunie este termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare și nu se mai aplică reducerea de 15% pentru achitarea până la 30 iunie a sumei integrale a impozitului pe bunurile imobiliare calculat.

Angela Capmoale, locuitoare a orașului Chișinău susține că în 2020 a achitat impozit pentru apartament 322 de lei, iar acum, în 2021, trebuie să plătească 596 de lei. 

Consiliera municipală a Platformei DA Aliona Doroș la fel a primit avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2021, în care este indicată o sumă aproape dublă, față de cea pe care o achita în anii precedenți.

Până în anul 2020, consiliera a plătit impozit pentru un apartament de 67 de metri pătrați 321 de lei, cu reducere pentru că a achitat până pe 30 iunie.

În 2021, pentru același apartament trebuie să achite însă 700 de lei și nu mai poate beneficia de reducere, deoarece începând cu 2021 nu se aplică reducerea de 15% pentru achitarea până la 30 iunie a sumei integrale a impozitului pe bunurile imobiliare calculat.

Locuitorii municipiului Chișinău trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, după ce pe 29 decembrie 2020, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a majorat cota impozitului pentru bunurile imobiliare.

„La propunerea primarului Ion Ceban cu votul PSRM-Șor-PD-PUN a fost majorată cota de la de la 0,1% la 0,185%”, a declarat pentru ZdG consiliera municipală Aliona Doroș.

A fost modificată cota impozitului pe bunuri imobiliare neevaluate cu destinaţie locativă din localitățile rurale

În decembrie 2020, la propunerea Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu, Parlamentul a modificat cota impozitului pe bunuri imobiliare neevaluate cu destinaţie locativă din localitățile rurale, prin substituirea cuantumului de 0,1% în cuantumul prevăzut în intervalul de la 0,05 % până la 0,4 %, cota precisă urmând să fie stabilită de autoritățile publice locale.

sursa: Codul Fiscal

Au fost modificate termenele de plată a impozitului pe bunurile imobiliare

Cetățenii trebuie să achite impozitul pe bunurile imobiliare până pe 30 iunie curent

În cazul bunurilor imobiliare dobândite până pe 31 mai inclusiv a anului fiscal în curs, impozitul se achită nu mai târziu de data de 30 iunie a anului în derulare.

În cazul bunurilor imobiliare dobândite după 31 mai inclusiv a anului fiscal în curs impozitul pe bunurile imobiliare se achită nu mai târziu de 25 martie a anului următor.

A fost anulat dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare

„În vederea fortificării autonomiei financiare a autorităților publice locale se propune anularea facilității ce vizează dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare pentru contribuabilii care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs până la 30 iunie a anului respectiv. Impozitul pentru bunuri imobiliare este o sursă directă de venituri pentru bugetul autorităților publice locale, iar reducerea existentă diminuează încasările acumulate la bugetul autorităților publice locale. Evidențiem că un studiu elaborat de către Banca Mondială din 25 septembrie 2017 include recomandarea de anulare a scutirii respective, aceasta fiind considerată o scutire bazată pe criterii subiective legată de un anumit grup de contribuabili. Impactul net bugetar al măsurii propuse va constitui +35 mil. lei”, se arată în proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, votat de Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu.

Expertul economic al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Gârbu a menționat anterior că „modificarea cotei impozitului pe bunuri imobiliare neevaluate, cu destinaţie locativă din localitățile rurale, reprezintă o capcană pentru autoritățile publice locale, în condițiile în care procesul de evaluare a bunurilor imobiliare, conform noului sistem de evaluare bazat pe prețul de piață, nu este finalizat deja de aproape 20 de ani. (…) Creșterea de 4 ori a cotei impozitului menționat reprezintă o cursă în care încearcă administrația centrală să atragă autoritățile publice locale, deoarece majorarea cotei impozitului va crește inevitabil și gradul de inechitate fiscală între contribuabili similari.

Totodată, potrivit expertului „anularea reducerii sumei impozitului pe bunurile imobiliare pentru contribuabilii care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs nu este corelată cu procesul bugetar al autorităților publice locale. Termenul limită de plată a acestui impozit necesită o reevaluare”.

Pe 24 mai curent am trimis o solicitare la Serviciul Fiscal de Stat, pentru a preciza unele informații, dar deocamdată nu am primit răspuns.