Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Date actualizate. Informații privind…

DOC Date actualizate. Informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat informații noi despre accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state, actualizate la data de trei septembrie 2021.

MAEIE anunță că datele din tabelul de mai jos pot fi modificate, dacă autoritățile statelor străine vizate vor adopta alte decizii. Aceste informații sunt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare.

Călătorii folosind certificatul național de vaccinare (actualizat 1 septembrie 2021): 

  • Recunoașterea reciprocă: Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus și Serbia sunt țările cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare.
  • Recunoașterea unilaterală: Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene, următoarele țări: Bulgaria, Regatul Spaniei, România, San Marino, Estonia, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Armenia, Franța, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), Cehia. Aceste prevederi pot fi modificate în funcție de starea epidemiologică din Republica Moldova.
  • Se examinează: Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe din Cehia, Polonia, Marea Britanie, Franța, Rusia, Irlanda, Letonia, Italia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Serbia, Luxemburg, Armenia, Uzbekistan.

Suplimentar la resursele MAEIE, recomandăm cetățenilor Republici Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, consultarea adițională și a datelor operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă: Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3eBoSIP

Noi măsuri privind controlul infecției de tip COVID-19  la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Moldova, vor intra în vigoare de luni, 16 august. Vezi aici Hotărârea nr. 59 a CNESP din 13 august 2021.

Detalii despre traversarea frontierei de stat în perioada pandemică, poate fi citită aici.

Pentru a asigura fluidizarea fluxului  de pasageri și călători în punctele de trecere a frontierei, în contextul controlului pandemiei de COVID-19, cetățenii Republicii Moldova care revin din străinătate sunt îndemnați să salveze documentul fișei epidemiologice de pe pagina Ministerului Sănătății (www.msmps.gov.md), Ministerului de Externe și Integrării Europene (www.mfa.gov.md) sau de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră (www.border.gov.md) și să îl completeze din timp.  

Fișa epidemiologică o găsiți AICI.