Principală  —  RECOMANDAT   —   DOC/ Cine și ce urmează…

DOC Cine și ce urmează să construiască pe terenul Pieței „Tiraspol”, lichidată la începutul anului curent

Colaj foto: ZdG

La începutul lunii ianuarie Piața „Tiraspol” din Chișinău a fost închisă. ZdG a constatat că o parte din terenul pieței lichidate a revenit în proprietatea municipalității, iar terenul care era în proprietate privată a fost cumpărat, la mijlocul anului 2023 de compania „System Capital Management” SRL, care declară venituri de miliarde în ultimii ani. Datele publice arată că agentul economic intenționează să construiască o „clădire multifuncțională” în locul pieței.

Un banner afișat pe poarta fostei piețe arata că, după lichidarea pieței, comercianții au primit spații pentru ca să-și vândă marfa la piețele „Ismail” și „Calea Basarabiei” (Tolcioc), care aparțin Firmei Științifice de Producție „Extremum” SRL., în posesia căreia au fost majoritatea terenurilor și construcțiilor pieții „Tiraspol”. 

Foto: publika.md

Miercuri, 6 martie, bannerul despre „lichidare” lipsea, fiind înlocuit cu altul. Acum, clienții sunt anunțați că „piața a fost mutată”. Majoritatea tarabelor existente au fost dărâmate. Printre gunoi și mormane de fier, pot fi reperate blocuri de pavaj. Paznicul a limitat accesul echipei ZdG pe teritoriu, spunând că este „teritoriu privat”: „Puteți face poze de la poartă”, ne-a transmis. El a refuzat să răspundă la întrebări. 

Potrivit actelor cadastrale, în ultimii cinci ani, compania a deținut un contract de arendă cu Primăria capitalei, pentru 0,18 hectare, expirat în decembrie 2023. Totodată, în anii 2014-2015, compania a cumpărat alte 0,35 hectare de pământ în piața „Tiraspol” și trei construcții adiacente, cu o suprafață totală de peste 120 de metri pătrați. 

Grigore Aizin deține cea mai mare cotă parte în Firma Științifică de Producție „Extremum” (40%). Tot el este și acționarul cu o cotă de 73,20% în compania S.C. „FIOLEN” SRL, care în anul 2014 a cumpărat 0,33 hectare din teritoriul pieței desființate. Municipiul Chișinău a încasat 465,6 mii de lei în urma tranzacției.

ZdG a constatat că închiderea pieței s-a produs după ce, în iunie 2023, bunurile deținute de Firma Științifică de Producție „Extremum” SRL, 0,35 hectare de pământ și cele trei construcții aferente, au fost vândute companiei „System Capital Management” SRL. Tot în acea perioadă, compania a gajat bunurile la Moldova Agroindbank pentru suma totală de peste 500 de milioane de lei. 

La finele anului 2023, „System Capital Management” SRL a primit de la autoritățile municipale permis de construcție pentru ridicarea „unei clădiri multifuncționale (oficii, spații pentru comercializarea angro a mărfii/prestări servicii și încăperi de depozitare) cu parcare auto subterană, în limitele terenului privat”.

Captură foto: chisinau.md

„System Capital Management” SRL a fost fondat în anul 2003 de către Nicolai Meraji. Fondatorul controlează un grup de întreprinderi, iar compania „System Capital Management” a fost în vizorul Plenului Consiliului Concurenței, fiind amendată cu aproape 86 de mii de lei în anul 2017. Un an mai târziu, în 2018, „System Capital Management” SRL a fost contractat de Parlament, semnând un contract de 1,12 milioane de lei pentru servicii de transport aerian de pasageri cu. Potrivit eba.md, în prezent, compania este lider în sectorul turismului.

Contactați de ZdG pentru o discuție la subiect, reprezentanții companiei „System Capital Management” SRL au declarat că Nicolai Meraji nu este în țară, iar administratorul companiei este în concediu.

Am încercat să aflăm și planurile Primăriei Chișinău pentru terenul de 0,18 hectare întors în administrația autorităților locale, însă reprezentanții Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare nu au răspuns la apelurile ZdG. 

Foto: ZdG