Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Autoritățile încă nu au…

DOC Autoritățile încă nu au procurat nimic din cele peste 13 milioane de lei adunați din donații: Reacția ministrului Finanțelor

La peste trei săptămâni de la lansarea serviciului de donații, în conturile Ministerului Finanțelor, până miercuri, 8 aprilie, s-au adunat 13 546 717 lei și 85 de euro. Totodată, autoritățile informează că încă nu au procurat nimic din milioanele adunate din donații, în timp ce mai multe spitale din țară duc lipsă de echipamente pentru medicii ce luptă pentru combaterea noului coronavirus, iar numărul infectărilor din rândul lucrătorilor medicali este în creștere.

Deputatul Radu Marian a trimis un demers în acest sens Ministerului Finanțelor, iar astăzi a primit răspuns. Parlamentarul se arată indignat că, deocamdată, niciun leu din cei adunați nu au fost cheltuit.

,,Asta în timp ce noi primim apeluri disperate în fiecare zi de la medici din toată țara, care ne roagă să-i ajutăm, să le trimitem materiale de protecție, fiindcă situaţia devine absolut insuportabilă. Noi mergem în fiecare zi prin țară, pe la spitalele din Soroca, Glodeni, Căușeni, Ștefan-Vodă etc. și le aducem măști, costume, viziere, pentru că Guvernul n-are grijă de ei. În timp ce banii donați Guvernului de oameni, companii, partide, stau nefolosiți”, a menționat Marian într-o postare pe rețelele de socializare.

Radu Marian/Facebook

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat pentru Ziarul de Gardă că până la ziua de azi nu au fost repartizații banii în scopul susținerii acțiunilor de profilaxie și tratament a infecției cu coronavirus de tip COVID-19, deoarece Comisia Situații Excepționale încă nu a emis nicio hotărâre în acest sens.

,,Potrivit procedurii stabilite, banii urmează să fie repartizați conform deciziilor Comisiei Situații Excepționale și ulterior prin Hotărâre de Guvern. În ședința următoare a Guvernului este preconizată adoptarea hotărârii corepunzătoare”, ne-a punctat oficialul.

Pe 17 martie curent, după ce R. Moldova a intrat în stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19, Guvernul de la Chișinău a lansat o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea coronavirsului.

Ministerul Finanțelor a deschis 3 conturi bancare în acest sens, în lei moldovenești, precum în dolari americani și euro. 

Datele bancare le puteți găsi AICI.

Până la ziua de azi, 8 aprilie, în Republica Moldova sunt înregistrate 1056 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus.  Din numărul total de cazuri, 942 cazuri sunt cu transmitere locală și 114 cazuri sunt de import. În Transnistria sunt înregistrate 59 cazuri de COVID-19.

În total, au fost confirmate 290 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-79, asistenţi medicali-99, felceri-21, paramedici- 1, farmacişti-5, personal auxiliar-85 persoane.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 114 – stare gravă,  328 –  stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare.